Članak

Suđenje za zločine u Kladnju počinje 26. jula

12. Jula 2013.00:00
Suđenje osmorici optuženih za zločine počinjene u Kladnju nad srpskim civilima počinje 26. jula, kada će tužilac Tužilaštva BiH pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ.

This post is also available in: English

Tužilac Dragan Čorlija najavio je saslušanje 60 svjedoka i jednog vještaka. Pored toga, kako je rekao, planira uvesti oko 240 materijalnih dokaza, među kojima su iskazi optuženih iz istrage.

On je kazao da postoji mogućnost odustajanja od nekih svjedoka ako drugi svjedoci potvrde činjenice bitne za optužnicu.

Prema optužnici, Safet Mujčinović je bio komandir Stanice policije Stupari i kasnije komandir Stanice policije Kladanj, dok je Selman Busnov bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kladanj. Na teret im je stavljeno da su propustili da spriječe ili kazne radnje svojih podređenih.

Nusret Muhić je optužen u svojstvu šefa grupe za sprečavanje i suzbijanje kriminaliteta u SJB-u Kladanj, a Zijad Hamzić kao komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari i kasnije kao komandant bataljona TO-a Stupari.

Prema optužnici, Ramiz Halilović je bio aktivni policajac u Stuparima, a kasnije i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima i komandir Stanice policije Stupari, dok je Nedžad Hodžić bio rezervni policajac u Stuparima.

Hariz Habibović je optužen kao rezervni policajac u Stuparima, a Osman Gogić kao vojni policajac u vodu Vojne policije u Kladnju.

Njima je na teret stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju srpskih civila, te nečovječno postupanje od maja do druge polovine jula 1993. godine.

Tužilaštvo BiH predložio je spajanje slučaja jednog optuženog za zločine u Kladnju sa ovim predmetom. Pored ove, jedina optužnica za Kladanj potvrđena je protiv Kahre Vejzovića.

Amer Jahić


This post is also available in: English