Članak

Prisluškivani Mladićevi razgovori o Žepi

28. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok RM-316 je kazao da je u julu 1995. godine presreo razgovor optuženog u kojem je ovaj rekao da namjerava evakuisati kompletno stanovništvo Žepe.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok RM-316, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti BiH, svjedočio je o praćenju, snimanju i transkribovanju presretnutih razgovora, u kojem je učestvovao. On je potvrdio da je njegova služba snimila četiri razgovora u kojima je Ratko Mladić učestvovao u drugoj polovini jula 1995. godine. 

U dva snimljena razgovora, vođena 16. jula 1995, Mladić se nije mogao čuti. Upitan kako je onda znao da je Mladić sagovornik, RM-316 je odgovorio: “Pretpostavljam da je neko rekao: ‘Imate generala Mladića na vezi, što nije snimljeno, ali je operator to zabilježio.’”

Svjedok je potvrdio da je on sam snimio razgovor u kojem je Mladić 22. jula 1995, poslije pada Žepe, kazao: “Oni su kapitulirali i sve ćemo ih evakuisati – i one koji hoće i one koji neće.” 

Na pitanje kako je identifikovao Mladića, odgovorio je da to “nije bio problem” zato što mu je Mladićev glas bio dobro poznat.

Mladić, kao bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužnicom se tereti za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka počinjen u danima nakon što je 11. jula 1995. ta vojska zauzela Srebrenicu. Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

Na početku unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da Služba državne bezbjednosti BiH nije mogla 16. jula 1995. popodne presretnuti Mladićev razgovor zato što je on u to vrijeme bio u Beogradu.

Svjedok je uzvratio da je, po zapisniku, snimljen razgovor dežurnog oficira u Glavnom štabu VRS-a i “samog Mladića, koji je mogao biti bilo gdje”. 

“On nije bio u svojoj kancelariji”, rekao je svjedok.

RM-316 je prihvatio sugestiju branioca da se Mladić na snimku ne čuje. “Nije se mogao čuti. Dežurni je obavio razgovor sa Mladićem, koji se nije mogao čuti”, pojasnio je svjedok.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka Mladićev advokat će nastaviti u utorak, 2. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English