Članak

Javnost isključena usred suđenja

14. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine na području Busovače počinjene 1993. godine, isključena je javnost zbog zaštite svjedokinje B-2.

This post is also available in: English

Svjedokinja B-2 je kazala da je početkom rata živjela u kući sa suprugom invalidom, starim svekrom, dvoje djece i sestričinom.

“Bili smo u svojoj kući. Stariji sin mi je odveden u logor. Oko 22 sata, 26. aprila 1993. godine, spremili smo se za spavanje kada su na vrata zalupala ova dvojica”, kazala je B-2 i dodala kako joj je cijela porodica pobijena, a da je ona ranjena.

Opisujući ovaj događaj, B-2, koja je u starijoj životnoj dobi, otkrila je identitet jednog od članova porodice, zbog čega je Odbrana zatražila da se javnost isključi.

“Javnost je isključena zbog mogućeg otkrivanja identiteta ovog svjedoka”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić.

Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, bivšim pripadnicima HVO-a, sudi se za sudjelovanje u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti na području Busovače počinjenom 1993. godine, nanošenje tjelesnih povreda, te uništavanje imovine.

Prema rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja planiran je za 20. juni.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English