Članak

Stankovićeva Odbrana traži ukidanje presude za bjekstvo

13. Juna 2013.00:00
Odbrana Radovana Stankovića, koji se nalazi na izdržavanju kazne za ratne zločine počinjene u Foči, zatražila je ukidanje dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog bjekstva iz Kazneno-popravnog doma Foča.

This post is also available in: English

Iznoseći žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH, branilac Milenko Vojo Radović je zatražio od Apelacionog vijeća da preinači presudu ili da je ukine. 

“Postupajući tužilac na suđenju nije ponudio ni jedan materijalni dokaz”, kazao je Radović, dodavši da Sud BiH nije niti nadležan da vodi postupke za bjekstvo iz zatvora. 

Radović se također žalio na visinu izrečene kazne, kazavši da je u sličnom predmetu za bjekstvo iz zatvora u Ustikolini, organizator osuđen na godinu dana, a pomagači na šest mjeseci.

Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz zatvora u Foči, gdje je služio 20-godišnju kaznu zbog zločina protiv čovječnosti. Ovaj bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bio je jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči, gdje su brojne žene, djevojke i djevojčice silovane.

Prvostepenom presudom osuđen je na dvije godine zatvora za krivično djelo bjekstva lica lišenog slobode.

Tužilac Miroslav Marković izrazio je zadovoljstvo kaznom od dvije godine zatvora za Stankovića, te zatražio od Suda BiH da žalbu odbije kao neutemeljenu.

Vijeće će odluku donijeti naknadno.

Optuženi se nije pojavio na današnjem ročištu jer, kako je rekao Radović, “optužnicu protiv njega smatra lažnom”.

Džana Brkanić


This post is also available in: English