Članak

Odbrana traži oslobađanje Macića

13. Juna 2013.00:00
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine počinjene na području Konjica, Odbrana je zatražila oslobađanje optuženog, dok se Tužilaštvo BiH usprotivilo zatraživši potvrđivanje presude.

This post is also available in: English


Odbrana se žalila zbog povreda krivičnog postupka, povreda krivičnog zakona, te nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Predložila je da Apelaciono vijeće uvaži žalbu i preinači presudu, te da Macića oslobodi optužbe.

“Nisu dokazani navodi Optužbe. Prvostepena presuda je nezakonita i sadrži više krivih navoda i interpretacija događaja”, kazao je branilac Kadrija Kolić.

Macić je 15. novembra prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), tokom 1992. počinio ratni zločin protiv srpskog stanovništva na području Konjica koje je bilo zatočeno u logoru “Čelebići”.

Prvostepeno vijeće je utvrdilo da je optuženi odgovoran za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatočenika.

Iznoseći žalbe, Kolić je istakao kako je u presudi navedeno da su tri svjedoka rekla da je Macić izveo Kuljanina kada je ubijen, iako niko od ovih svjedoka tokom suđenja to nije izjavio. Branilac je dodao kako je Sud utvrdio da je Kuljaninu pucano u glavu, vrat i grudni koš, iako su, ustvrdio je Kolić, vještak i balističar na ročištu izjavili da je ova osoba upucana jednom.

On se osvrnuo i na prepoznavanje optuženog, istaknuvši kako je to urađeno na nezakonit način.

“Organi gonjenja nisu učinili prepoznavanje optuženog, a identifikacija se vršila u sudnici, gdje je jedan od svjedoka pokazao na djelatnika iz Odsjeka krivične odbrane (OKO) kao optuženog” rekao je branilac.

Za ubistvo Šćepe Gotovca, branilac je kazao kako je Sud tokom izricanja presude naveo da je Macić učestvovao u njegovom premlaćivanju, nakon čega je umro, dodavši kako mu nije jasno na osnovu čega se ovo temeljilo.

“Svjedok Branko Šimiković je tokom svjedočenja rekao kako ne prepoznaje Esu Macića kao osobu koja je izvela iz hangara Gotovca, dok je Mladen Vukalo kazao da je Gotovac tučen u hangaru a ne vani”, obrazložio je advokat Kolić.

Tužilaštvo BiH nije ulagalo žalbe, ali je tužiteljica Sanja Jukić ustvrdila kako žalba Odbrane “ne aludira na pravu istinu”, te da prvostepenom presudom nisu povrijeđeni zakoni.

“Smatramo da je Sud van razumne sumnje potvrdio ova ubistva i nečovječno postupanje, te da je kazna pravilno odmjerena”, rekla je Jukić.

Apelaciono vijeće donijet će odluku naknadno.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English