Članak

Tužilaštvo traži odgovarajuću kaznu za Gorana Sarića

10. Juna 2013.00:00
Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Goran Sarić oglasi krivim za zločine u sarajevskom naselju Nahorevo počinjene1992. godine, te da mu se izrekne odgovarajuća kazna.

This post is also available in: English

Tužilac Munib Halilović je rekao da se iz dokaza može zaključiti da je optuženi bio upoznat sa ratnim dešavanjima na području Nahoreva, ali i šire. Dodao je da se iz dokaza vidi da je optuženi bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u opštini Centar.

“Da je bio načelnik proizilazi iz izvještaja u kojem se vidi da je optuženi primio platu kao načelnik. (…) Zaključuje se da je bio čovjek koji je na području Centra bio pretpostavljen svim policajcima na tom terenu i da su oni izvršavali njegova naređenja”, kazao je Halilović.

Iako Tužilaštvo nije pronašlo rješenje o postavljanju optuženog na funkciju načelnika SJB-a Centar, kako je tužilac Halilović rekao, ne može se tvrditi da on to nije ni bio.

Sarić je optužen da je, kao načelnik SJB-a Srpske opštine Centar, 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir. Grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Tužilac je kazao da su muškarci iz Nahoreva odvedeni u Jagomir, gdje su ih čuvali pripadnici SJB-a Centar i vojska. Tu su bili dvije noći.

“Treći dan su razdvojeni. Skoro svi svjedoci govore da su postrojeni pred Jagomir po naredbi Sarića, te kako im je on čitao spisak i držao govor. Prva grupa je odvedena do linije razgraničenja. Drugoj je saopšteno da ide u Vogošću”, rekao je on.

Halilović je kazao da je optuženi učestvovao “u aktivnostima odstranjivanja pripadnika druge nacionalnosti”, te da se nije protivio takvoj politici.

“Namjeru optuženog da se izvrše zločini odslikavaju njegove radnje. On je bio na čelu policije i imao je zadatak da štiti sve pojedince, a nije. (…) Optuženi nije želio smrt svih civila, ali je smatrao da je ubistvo pojedinaca opravdana stavka”, rekao je Halilović.

On je zaključio kako smatra da je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi počinio radnje za koje se tereti, te je predložilo da mu se izrekne zakonom predviđena kazna zatvora.

Kako je ranije najavljeno, Odbrana će završnu riječ iznijeti 24. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English