Članak

Predložena kazna od 12 do 15 godina

10. Juna 2013.00:00
Ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice Radoslava Kneževića, koji je nepravomoćno osuđen za zločin na Korićanskim stijenama, odgođeno je za 1. juli, dok Tužilaštvo BiH i Odbrana ne koriguju i preciziraju sporazum.

This post is also available in: English

Sporazumom, koji je zaključen 6. juna, predloženo je da Kneževiću bude izrečena kazna između 12 i 15 godina. On je prvostepenom presudom osuđen na 23 godine zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH sugerisalo je stranama da koriguju određene odredbe sporazuma. 

Član Vijeća Hilmo Vučinić primijetio je kako su sporazumom o priznanju krivice trebale biti obuhvaćene radnje koje su utvrđene prvostepenom presudom, a ne optužnicom.

Tužiteljica Slavica Terzić je rekla kako će to ispraviti.

Također, u sporazumu će biti precizirane odredbe kojima se Knežević obavezao da će dati određene informacije Tužilaštvu.

Kako je Terzić ranije kazala, Knežević je pristao da Tužilaštvu otkrije određene informacije o zločinu na Korićanskim stijenama, kao i o drugim događajima.

Knežević je sporazum s Tužilaštvom postigao na početku žalbenog postupka.

On je presudom, koja je izrečena u junu prošle godine, proglašen krivim za učešće u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila počinjenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Ovom presudom su na 23 godine zatvora osuđeni i Saša Zečević i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbi.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English