Članak

Knežević postigao sporazum u žalbenom postupku

7. Juna 2013.00:00
Radoslav Knežević postigao je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju na početku žalbenog procesa.

This post is also available in: English

Na ročištu na kojem je trebalo da budu iznesene žalbe na presudu petorici bivših pripadnika prijedorske policije, tužiteljica Slavica Terzić saopštila je da je dan uoči žalbene sjednice zaključen sporazum sa Kneževićem, a da postoji mogućnost da će krivicu priznati i optuženi Saša Zečević.

“Optuženi je dao izjavu u vezi sa Korićanskim stijenama. Tužilaštvo i dalje provodi istragu o saizvršiocima ovog zločina. On je također dao i druge činjenice nevezane za ovaj zločin”, kazala je Terzić.

Na ročištu nije rečeno kolika je sporazumom predložena kazna za Kneževića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 23 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Apelaciono vijeće, kojim predsjedava Dragomir Vukoje, odlučilo je da razdvoji postupak protiv Kneževića u odnosu na ostale optužene.

Tužiteljica Terzić zatražila je pauzu kako bi pokušali zaključiti isti sporazum sa Sašom Zečevićem, koji je prvostepenom presudom također osuđen na 23 godine zatvora.

Ovom presudom, koja je izrečena u junu prošle godine, na 23 godine zatvora osuđen je i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni krivice za učešće u strijeljanju civila.

Amer Jahić


This post is also available in: English