Članak

Podignuta optužnica protiv Kahre Vejzovića

5. Juna 2013.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kahre Vejzovića, bivšeg pripadnika Stanice policije Stupari u blizini Kladnja, koja ga tereti za zločine nad civilima srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Vejzović je optužen da je od maja do augusta 1992. godine mučio civile muškarce srpske nacionalnosti tokom ispitivanja u starom mjesnom uredu, osnovnoj školi i Stanici policije u Stuparima, a povremeno i na pojedinim lokacijama u selima Olovci i Lupoglavo.

“Vejzović je zatočene civile mučio na razne načine, udarajući ih pesnicama u glavu, čizmama, palicom, kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, prisiljavajući ih da jedu papir, udarajući ih po genitalijama. Jednom civilu je slomio zube i prisilio ga da ih proguta, a drugom je po jeziku gasio opuške od cigarete. Jedan civil srpske nacionalnosti je, nakon mučenja kojem je bio izložen, zbog straha od novog premlaćivanja i mučenja, izvršio samoubistvo”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici.

U optužnici također stoji da je Vejzović, tokom ispitivanja i mučenja srpskih civila, psovao i govorio: “Tučem te zato što si Srbin” i “Sve ćemo vas protjerati preko Drine”. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Za zločine u selu Stupari, pred Državnim sudom optuženi su Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić. Oni su negirali krivicu i trenutno očekuju početak suđenja.

Denis Džidić


This post is also available in: English