Članak

Bez saznanja o zaštitnim mjerama svjedoka

5. Juna 2013.00:00
Nastavak suđenja Zemiru Kovačeviću, optuženom za ubistva i druge zločine počinjene na području Bosanskog Broda, odgođen je nakon što je Sudsko vijeće utvrdilo da svjedok Državnog tužilaštva ima mjere zaštite koje mu je odredio Haški tribunal.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je Sud BiH tek saznao za te mjere zaštite, zbog čega ovaj svjedok nije mogao svjedočiti. Jukić je naložio Tužilaštvu BiH da do narednog ročišta utvrdi koje su tačno mjere zaštite bile izrečene svjedoku.

Zemir Kovačević optužen je da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Kovačević se nalazi u pritvoru od oktobra 2011., a suđenje mu je počelo u julu prošle godine.

Za naredno ročište, koje je zakazano za 12. juni ove godine, Tužilaštvo BiH je najavilo čitanje iskaza osmero preminulih svjedoka.

Denis Džidić


This post is also available in: English