Članak

Svjedoci čekaju prevoz i poziv

4. Juna 2013.00:00
Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu odgođeno je jer Tužilaštvo BiH ponovo nije uspjelo da obezbijedi dolazak svjedoka koji žive u Srbiji.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je ranije preuzelo obavezu da ovim svjedocima, čiji se dolazak najavljuje više od dva mjeseca, uruči poziv kako se ne bi dugo čekala zvanična procedura međunarodne pravne pomoći.

“Stupili smo u kontakt sa svjedocima, ali oni nisu sigurni da mogu doći bez poziva, koji im nismo uspjeli lično uručiti zbog drugih obaveza”, objasnio je tužilac Mirko Lečić.

On je nedavno posjetio ove svjedoke, koji su mu rekli da su voljni da svjedoče, ali da im treba obezbijediti prevoz.

Lečić je kazao da će za iduće ročište Tužilaštvo osigurati prevoz, te da će možda odustati od jednog od tri planirana svjedoka.

Na suđenju Krsmanoviću u toku je izvođenje dokaza Tužilaštva o otmici 16 Bošnjaka iz Sjeverina (Srbija), koji su odvedeni u Višegrad i ubijeni.  

Tužilac je namjeravao da uloži materijalne dokaze, ali mu je Sudsko vijeće sugerisalo da u konsultacijama sa Odbranom napravi spisak svih nespornih dokaza, kao i  onih za koje Odbrana ima prigovore.

Krsmanoviću se, kao pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi i za druga ubistva, silovanja i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Nastavak suđenja je 11. juna.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English