Članak

Stanišić “u šoku od sreće”

30. Maja 2013.00:00
Advokat Wayne Jordash kazao je nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala da je njegov branjenik Jovica Stanišić “u šoku od sreće”, dok su predstavnici žrtava iz BiH izrazili ogorčenje presudom.

This post is also available in: English

Komentarišući presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović, oslobođeni krivice za učešće u progonu, Jordash je rekao da je “Haški tribunal dokazao da može sprovoditi pravdu”.   

“Ovo je sretan dan za pravdu i sretan dan za MKSJ, koji je pokazao da je u stanju da pravilno razmatra dokaze i sprovede pravdu. Vidjet ćemo da li će se Tužilaštvo žaliti, ali kako smo čuli u kratkom izlaganju, žalba bi bila iznimno teška jer sudije su jasno kazale da postoji sumnja da su Stanišić i Simatović učestvovali u zločinima”, rekao je Jordash.

On je dodao da je Stanišić jako sretan da se vrati svom životu, te najavio da će biti u Beogradu u petak, 31. maja.

S druge strane, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović, koji je prisustvovao izricanju presude, izrazio je žaljenje što su Stanišić i Simatović oslobođeni odgovornosti za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj.

Stojeći ispred Haškog tribunala sa bijelim trakama oko ruku, predstavnici žrtava su izrazili ogorčenje zbog oslobađajuće presude.

“Očekivali smo svi osuđujuću presudu, poznavajući sva dešavanja u BiH. Usprkos tome, evo šta se desilo, mada Haški tribunal ima dokaze da su Stanišić i Simatović direktni učesnici, koji su direktno povezani sa zločinima. Postoji još žalbeni postupak i nadamo se da će se ovo popraviti u žalbi. Mi ćemo stajati uz Tužilaštvo i pokušati im pomoći”, rekao je Tahirović.

Haški tribunal oslobodio je krivice Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše pripadnike Državne bezbjednost Srbije, za zločine počinjene na području BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Sudsko vijeće MKSJ-a je presudilo da Stanišić i Simatović nisu učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se silom i trajno protjera većina Hrvata i Bošnjaka sa velikog dijela Hrvatske i BiH.

Simatović i Stanišić su oslobođeni optužbi da su zajedno sa bivšim liderom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, nekadašnjim vođama Srba u Hrvatskoj i BiH Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem, te vođom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 2008. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Haškog tribunala.

Denis Džidić


This post is also available in: English