Članak

Presuda Momiru Pelemišu 13. juna

30. Maja 2013.00:00
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju Momiru Pelemišu, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH presudu će objaviti 13. juna.

Tužilaštvo BiH smatra da je dokazalo da je optuženi Pelemiš bio upoznat sa genocidnim planom glavnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, te da je pomogao u ubistvima oko 1.500 zarobljenih muškaraca iz Srebrenice.

“Mogao je postupiti drugačije, ali je izabrao da učestvuje u genocidu”, rekao je tužilac Predrag Tomić.

Prema optužnici, zarobljenici iz Srebrenice sredinom jula 1995. su dovezeni u selo Pilica kod Zvornika, te su smješteni u školu i Dom kulture, gdje su ih do strijeljanja čuvali vojnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilac je rekao da je Pelemiš, nekadašnji zamjenik komandanta Prvog bataljona, pomogao u genocidu tako što je poslao vojnike da obezbjeđuju zarobljenike u školi i Domu kulture, a Slavku Periću naredio da ih nadgleda, te osigurao municiju za pogubljenja.

“Vojnike je poslao Pelemiš, a kontrolisao Perić”, naveo je tužilac.

Prema optužnici, zarobljenici iz škole su prevezeni na obližnji lokalitet Branjevo i strijeljani, a druga grupa je ubijena u Domu kulture.

Perić, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Prvog bataljona, pravomoćno je osuđen na 11 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu, dok je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo nepravomoćnu presudu kojom je Pelemiš bio osuđen na 16 godina zatvora.

S druge strane, Pelemiš je negirao učešće u genocidu, rekavši da nije znao plan pogubljenja Srebreničana.

“Nisam uopšte boravio na lokacijama gdje su bili zarobljenici. Nisam bio na mjestima njihove masovne likvidacije”, rekao je on.

Njegov branilac Miloš Perić je naveo da dokazi pokazuju da je optuženi samo znao da će 14. jula u školu biti dovedeno između 100 i 200 zarobljenika, te da će dan poslije biti razmijenjeni. On je dodao da je Pelemiš 15. jula tražio da im se dostavi hrana i da se voze iz Pilice.

“Ne bi se tako ponašao čovjek koji je znao da će biti ubijeni i koji želi da budu ubijeni”, rekao je branilac, te dodao da je Pelemiš tih dana boravio u komandi udaljenoj oko 18 kilometara od Pilice.

Prema Odbrani, Slavku Periću su naređenja davali “oni koji su bili zaduženi za zarobljenike”, odnosno oficiri iz organa bezbjednosti. 

Tužilaštvo BiH, kako je rekao branilac, nije dokazalo da je municiju tražio Pelemiš, niti da to ima veze za pogubljenjima.

Amer Jahić


This post is also available in: English