Članak

Uskraćena voda

29. Maja 2013.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se vojnika koji mu je zabranio da dâ vodu ljudima dovezenim kamionom u selo Petkovci kod Zvornika.

This post is also available in: English

Dragoslav Ivanović, mještanin Petkovaca, naveo je da je moguće da su u parkiranom kamionu kod Doma kulture bili zarobljeni Bošnjaci koji su tražili vodu. On je dodao da je po vodu otišao do komšije.

Međutim, kako je rekao, jedan od trojice vojnika mu nije dozvolio da ljudima dostavi galon vode, uz obrazloženje da mu je brat poginuo u ratu, na što mu je svjedok odgovorio da je i njegov sin poginuo.

Potom je taj vojnik, kako je kazao svjedok Ivanović, uperio u njega oružje i prijetio mu ubistvom, te oteo galon i bacio ga.

“Samo sam tu trojicu vojnika vidio. Bili su mi nepoznati”, rekao je Ivanović, dodavši da se ovaj događaj desio oko 12. jula 1995. godine.

Prema optužnici, zarobljenici iz Srebrenice su prije odvođenja na obližnju branu – gdje ih je oko 1.000 ubijeno – držani u Petkovcima.

Ivanović je svjedočio na suđenju Ostoji Stanišiću, bivšem komandantu Šestog bataljona, i njegovom zamjeniku Marku Miloševiću, koji su optuženi da su znali za planirano pogubljenje te da je pod njihovom komandom organizovano praćenje zarobljenika do brane. 

Svjedok je potvrdio da je u julu 1995. komandant bataljona u Petkovcima bio Stanišić, ali da ga nije viđao.

Novi svjedoci Optužbe bit će saslušani na suđenju zakazanom za 5. juni.

Amer Jahić


This post is also available in: English