Članak

Diskreciono pravo komandanta

28. Maja 2013.00:00
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić izveo je pred sudije Međunarodnog suda u Haagu još jednog eksperta za balistiku – Mileta Poparića, koji je u svom izvještaju pobijao odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za snajperske napade na

This post is also available in: English

civile u Sarajevu tokom rata u BiH.

Premda je Poparića najavio kao eksperta za pješadijsko oružje, Karadžić ga je prvo ispitivao o minobacačima i višecjevnim raketnim bacačima.

Poparić, bivši oficir JNA, objasnio je da je, prema standardima te vojske, za uništavanje pojedinačnog cilja bilo dopušteno ispaliti do 216 minobacačkih granata.

Karadžić je pitao svjedoka kako se, u tom svjetlu, može prokomentarisati navod optužnice da je VRS, pod njegovom vrhovnom komandom, otvarala “nesrazmjernu vatru” na Sarajevo, odnosno šta je nesrazmjerna vatra.

Poparić je odgovorio da to zavisi od situacije i da je odluka koliko će projektila upotrijebiti diskreciono pravo komandanta.

“Postoji situacija u kojoj se može upotrijebiti mnogo granata, a da to ne bude prekomjerna vatra”, rekao je vještak Odbrane, dodavši da su to svjetski standardi.

Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, optužnica tereti za kampanju terora nad stanovnicima Sarajeva, granatiranjem i snajperskim napadima.

Nakon što je Karadžić u sudnici prikazao snimak višecjevnog bacača Armije BiH (ABiH) na Igmanu, pronađen na You Tubeu, Poparić je prokomentarisao da je to oruđe “kalibra 107 milimetara” kakvo nisu imale ni JNA ni VRS.

Upitan od predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona za relevantnost tog iskaza, Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson odgovorio je da je, prema Optužbi, projektil tog kalibra eksplodirao u sarajevskom naselju Alipašino Polje 22. januara 1994. godine, kada je poginulo šestoro djece.

Tužiteljka Caroline Edgerton prethodno je uložila prigovor na Karadžićeva pitanja, navodeći da ta tema nije bila najavljena, kako pravila nalažu.

Veći dio današnjeg zasjedanja protekao je u unakrsnom ispitivanju prethodnog Karadžićevog svjedoka, bivšeg premijera RS-a Vladimira Lukića od strane tužilaca.

Lukić je potvrdio da je 1993. i 1994. bilo zločina nad Muslimanima na Grbavici, ali je sugerisao da počinioci nisu bili pripadnici VRS-a, već “kokošari koji su pljačkali i mučili žene” i da su vlasti činile sve da zlodjela spriječe i kazne.

Tužiteljka Catrina Gustafsson svjedoku je predočila izvod iz ratne bilježnice komandanta VRS-a Ratka Mladića u kojoj su citirane Lukićeve riječi da “neki vojnici siluju čak i srpske žene na Grbavici”, te da je on neke žene izveo iz naselja da bi ih zaštitio.

Lukić je, potvrđujući da je muslimanske žene sklanjao sa Grbavice, rekao: “Šta biste vi uradili da vam majka dovede curicu od 16 godina i kaže vam: ‘Molim vas, spasite je.’”

Svjedok je potvrdio i da su u Prijedoru “pljačkaši pljačkali sve redom, maltretirali žene i počinili više pojedinačnih ubistava”. “Naša služba otkrila je njih 11, optužila ih i poslala pravosuđu. Šta se poslije događalo, ne znam.”

Karadžiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno 29. maja ispitivanjem vještaka Poparića.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English