Članak

Snimci zarobljenika

24. Maja 2013.00:00
Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom istražitelja Tužilaštva Tomasza Blaszczyka o filmu koji je beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac snimio u okolini Srebrenice nakon što je enklavu u julu 1995. zauzela Vojska Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Petrovićev film – koji je snimljen 13. i 14. jula 1995. i neposredno potom prikazan na beogradskoj televiziji Studio B – Blaszczyk je u sudnici komentarisao, dajući sudijama informacije o mjestima, ličnostima i zbivanjima koja su na njemu zabilježena.

Petroviću je, dok je snimao film, domaćin bio Ljubomir Borovčanin, koji je u to vrijeme bio na čelu združenih policijskih jedinica.

Tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zbog pomaganja ubistava, istrebljenja i progona stanovništva iz Srebrenice. 

Muslimanske muškarce, koje su srpske snage u Potočarima razdvojile od žena i djece, Petrović je snimio na terasi “bijele kuće”, u kojoj su bili zatvoreni prije nego što su autobusima prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika, gdje su, po optužnici, strijeljani. 

“Bilo je pokušaja da se neki ljudi prošvercuju u konvojima, među kojima su možda zločinci”, prokomentarisao je Petrović na snimku, na kojem se vidi i velika gomila torbi i zavežljaja koje su zarobljenici bili prinuđeni da ostave.

Na Petrovićevom filmu zabilježeni su i trenuci predaje desetina Muslimana koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli. Snimljen je Ramo Osmanović kako svog sina Nermina i druge poziva da iz šume siđu i predaju se.

Njegova supruga Saliha je prije nedjelju dana na suđenju Mladiću posvjedočila da su tijela Rame i Nermina Osmanovića 2009. godine pronađena u masovnim grobnicama.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Duž glavnog puta između Srebrenice i Bratunca, Petrović je snimio i nekoliko grupa zarobljenika kako sjede na poljanama. Po optužnici, većina muslimanskih zarobljenika kasnije je strijeljana. 

Petrović je snimio i jednog vojnika VRS-a koji sa puta prema šumi viče: “Ajte, momci, izađite van, dignite ruke uvis.” Na Petrovićevo pitanje: “Koliko je izašlo?”, odgovorio je: “Tri-četiri hiljade se predalo.”

Svjedok Blaszczyk potvrdio je da je, po rezultatima istrage, u tom trenutku, 13. jula 1995. godine, taj broj zarobljenika u rukama VRS-a bio tačan.

Blaszczyk će svjedočenje o Petrovićevom filmu nastaviti 14. juna, kada će pažnju sudija skrenuti na dio filma u kojem se, ispred skladišta Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, vidi hrpa tijela ubijenih muslimanskih zarobljenika, dok okolo stoje srpski vojnici i odjekuju pucnji.

Suđenje Mladiću, kojem je na teret stavljen i progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno 28. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English