Članak

Šešelj svjedoči u Karadžićevu korist

22. Maja 2013.00:00
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj svjedočiće tokom juna pred Haškim tribunalom u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

This post is also available in: English

Karadžićeva Odbrana je najavila svjedočenje Šešelja, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene od 1991. do 1993. godine. On se nalazi u sudskom pritvoru u Scheveningenu, gdje čeka izricanje presude zakazano za 30. oktobar.

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Po optužnicama, Karadžić i Šešelj bili su učesnici u istom udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih djelova teritorija BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Šešelj – koji je u pritvoru Tribunala od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao odmah po objelodanjivanju optužnice – svjedočio je 2005. u odbranu bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koji je, po optužnici, predvodio zločinački poduhvat u BiH i Hrvatskoj.

Karadžić je, kao svjedoke Odbrane za juni, najavio i penzionisanog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira i pukovnika Ljubišu Bearu, koje je Tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

Zato što nisu željeli da dobrovoljno svjedoče, budući da procesi protiv njih još nisu okončani, raspravno vijeće obavezalo je Tolimira i Bearu na svjedočenje posebnim nalogom.

Tolimir je, najavljujući žalbu na tu odluku sudija, zatražio da se primjena naloga odloži.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English