Članak

Netačni zaključci sarajevske policije

16. Maja 2013.00:00
Tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću pobijali su nalaze ekspertice Odbrane za balistiku Zorice Subotić, koja je u svom izvještaju negirala odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za više minobacačkih napada u Sarajevu s velikim brojem civilnih žrtava.

This post is also available in: English

Tokom unakrsnog ispitivanja, posvećenog tehničkim detaljima, zastupnici Optužbe Catrina Gustafsson i Feargal Gaynor nastojali su da dokažu da je svoje zaključke Subotić zasnovala na pogrešnom tumačenju istraga koje su o eksplozijama u Sarajevu sproveli UNPROFOR i lokalna policija.

Balističarka Odbrane ostala je, međutim, pri svom iskazu kako su nalazi da su granate bile ispaljene iz pravca položaja VRS-a netačni.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta VRS-a, optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu.

Prema optužnici, snage pod Karadžićevom vrhovnom komandom odgovorne su, između ostalog, za eksplozije koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje 22. januara 1994. ubile šestoro djece, a ranile pet osoba, kao i za ispaljivanje tri granate koje su u naselju Dobrinja 4. februara 1994. ubile osam, a ranile 18 građana, te ubistvo 13 građana u redu za vodu 12. jula 1993. i deset osoba na fudbalskoj utakmici u naselju Dobrinja 1. juna 1993. godine.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Subotić je ustvrdila da ni u jednom od tih slučajeva istraga sarajevske policije i “plavih šljemova” nije pravilno utvrdila pravac doleta granate ili udaljenost s koje je ispaljena.

Zastupnici Optužbe opovrgavali su tvrdnju Subotić da su modifikovane avio-bombe koje je na Sarajevo ispaljivala VRS bile precizne i da su pogađale zone u kojima su bili vojni ciljevi.

Tužioci će iduće sedmice Subotić unakrsno ispitivati o dvije eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale.   

U glavnom iskazu, Subotić je kazala da stradanje civila na Markalama u februaru 1994. nije izazvala minobacačka granata, nego “statički aktivirani”, podmetnuti eksploziv.

Izjavila je i da nije moguće da drugu eksploziju ispred zatvorene tržnice Markale, u avgustu 1995. godine, izazove minobacačka granata, a da njen let ne snimi radar UNPROFOR-a.

Karadžiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, suđenje se nastavlja u utorak, 21. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English