Članak

Usputne civilne žrtve u Sarajevu

7. Maja 2013.00:00
Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (SRK VRS) Stanislav Galić tvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da nije imao dovoljno informacija o civilnim žrtvama u Sarajevu, prihvatajući da je moglo biti “usputnih civilnih žrta

This post is also available in: English

va”.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Caroline Edgerton, general Galić, kao svjedok Karadžićeve Odbrane, ostao je pri iskazu da korpus pod njegovom komandom nikada nije napadao civile, nego samo vojne mete u Sarajevu.

Generala Galića Haški tribunal je 2006. godine pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Karadžića, koji je tokom rata u BiH bio predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Edgerton predočila je Galiću niz protesta koje mu je UNPROFOR ulagao zbog minobacačkih i snajperskih napada u kojima su civili u Sarajevu bili ubijani i ranjavani.

Galić je odgovarao da je takve informacije provjeravao kod podređenih komandi koje su ga izvještavale da su uzvraćale na vatru Armije BiH (ABiH) ili da uopšte nisu pucale.

Svjedok je negirao da su njegove snage sprovodile odmazdu nad civilima zbog napada ABiH na drugim prostorima, rekavši da je vatra bila usmjerena na izvore vatre u gradu.

Kako je kazao, protesti plavih šljemova nisu pružali dovoljno precizne informacije o incidentima i da je bilo teško ispitati šta se sve događa u gradu iz kojeg se njegovom korpusu suprotstavljalo do 45.000 pripadnika ABiH.

Prilikom dejstava na vojni cilj, računali smo da može doći do usputnih civilnih žrtava. Moguće je da je bilo civilnih žrtava, dozvolio je Galić.

Rekavši da je bilo dosta tačnih izvještaja da je vatra bila prekomjerna sa položaja SRK, svjedok je tvrdio da je zbog toga pokrenuo postupak za smjenjivanje dvojice podređenih oficira.

Osvrćući se na Galićevu tvrdnju da je na Čengić Vili u Sarajevu, gdje je u julu 1994. ranjen jedan 13-godišnji dječak, bilo jedinica ABiH, zastupnica Optužbe suočila je svjedoka sa iskazom njegovog oficira Blagoja Kovačevića, koji je, ranije svjedočeći u Karadžićevu odbranu, rekao da u toj četvrti nije bilo neprijateljske vojske, niti sukoba.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English