Članak

Negirana ofanziva na Srebrenicu

2. Maja 2013.00:00
Bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u BiH Cornelis Nicolai posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je u julu 1995. tražio od Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da obustavi napad na Srebrenicu, ali da su Mladićevi najbliži saradnici negirali odvija

This post is also available in: English

nje ofanzive.

Holandski general Nicolai izjavio je i da su se pod vatrom VRS našli posmatrački punktovi holandskog bataljona UNPROFOR-a i civili u Srebrenici. Zbog toga je, kako je izjavio, 9. jula 1995. godine, dva dana prije pada Srebrenice, upozorio Mladića da će, ukoliko ne obustavi ofanzivu, UNPROFOR zatražiti da NATO izvrši zračne napade na položaje VRS. Do tih napada došlo je 10. jula, ali to nije zaustavilo VRS koja je u Srebrenicu ušla dan kasnije.

Mladićev pomoćnik Milan Gvero u svom odgovoru od 11. jula 1995., netačno je tvrdio da VRS ne napada plave šljemove, a zatim je zaprijetio Nicolai da će on biti odgovoran za sudbinu pripadnika UNPROFOR-a i civila, ako se nastave zračni udari NATO-a na vojsku bosanskih Srba. General Nicolai napomenuo je da je zbog toga ljut i danas, 18 godina nakon tih događaja.

Tu prijetnju UNPROFOR je shvatio veoma ozbiljno, podrazumijevajući da će VRS, ako napadi NATO iz zraka ne budu zaustavljeni, otvoriti snažnu vatru na Srebrenicu, s ozbiljnim posljedicama, uzimajući u obzir veliki broj stanovnika.

Napadi na UNPROFOR i Srebrenicu nastavljeni su do pada enklave”, izjavio je svjedok.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka i progon hiljada žena, djece i staraca u danima nakon što je VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Svjedok Nicolai izjavio je i da je, poslije pada Srebrenice, komandantu holandskog bataljona UNPROFOR-a Thomu Karremansu bilo naređeno da ostane sa civilima i da se pobrine za njihovu evakuaciju, budući da nije bilo hrane, vode, ni drugih uslova za njihov ostanak.

Holandski general potvrdio je navod optužnice da je VRS, prije napada na Srebrenicu, mjesecima uskraćivala osnovne potrepštine UNPROFOR-u i stanovništvu Srebrenice, ograničavajući pristup konvoja enklavi.

Prema riječima svjedoka, “plavi šljemovi, usljed nedostatka goriva i ljudstva izazvanih restrikcijama koje je nametnula VRS nisu mogli ispunjavati svoj mandat na propisan način još od juna 1995. godine, o čemu je štab UNPROFOR-a obavijestio potpukovnika Karremansa. General Nicolai napomenuo je da je, koliko je to bilo moguće, UNPROFOR dijelio sa stanovništvom gorivo i lijekove.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 3. maj.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English