Članak

Odvođenja pod prisilom

1. Maja 2013.00:00
Bivši pripadnik Holandskog bataljona UNPROFOR-a Paul Groenewegen izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) u julu 1995. odvela pod prisilom desetine hiljada srebreničkih Muslimana iz okoline baze Ujedinjenih nacija (U

This post is also available in: English

N) u Potočarima.

Mladić, koji je u to vrijeme bio komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca počinjen u danima nakon što je 11. jula 1995. godine VRS zauzela Srebrenicu. Na teret mu se stavlja i progon žena i djece iz enklave pod zaštitom UN-a.

“Prestrašenim izbjeglicama nije ostavljen drugi izbor do da se ukrcaju u autobuse koji su ih odvozili u pravcu Kladnja”, izjavio je svjedok.

Srpski vojnici su, kako kaže svjedok one koji bi se usprotivili primoravali da uđu u vozila. Među izbjeglicama je bilo i onih koji su željeli da odu, ali, kako je kazao svjedok, oni su bili manjina.

Prema riječima Groenewegena, pripadnici VRS-a su, istovremeno, od porodica odvojili “otprilike 400” muškaraca između 16 i 60 godina i zatvorili ih u “bijelu kuću” prije nego što su i njih autobusima odvezli ka Bratuncu.

Dok se to događalo, 12. i 13. jula 1995, Groenewegen je, kako je kazao, dva puta u Potočarima vidio komandanta VRS-a Ratka Mladića.

Svjedok je ispričao da je vidio i kako je jedan Musliman ubijen u rukama trojice srpskih vojnika.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, svjedok je potvrdio da je i naoružane Muslimane, koje je prije pada Srebrenice viđao u enklavi, smatrao “civilima” koji nastoje da se odbrane od napada VRS-a.

Holandski vojnik prihvatio je da je pripadnicima UNPROFOR-a bilo naređeno da pomažu pri evakuaciji muslimanskog stanovništva.

Na pitanje da li je evakuacija 13. jula 1995. pokrenuta i prije nego što su u Potočare pristigli pripadnici VRS-a, Groenewegen je odgovorio negativno, tvrdeći da su srpski vojnici bili prisutni i tog i prethodnog dana.

Pošto mu je branilac Lukić predočio iskaz prethodnog svjedoka iz holandskog UNPROFOR-a Leenderta van Duijna da je on odlučio da pokrene transport izbjeglica i prije nego što su srpski vojnici pristigli, Groenewegen je odgovorio da “o tome nije bio obaviješten”.

Podsjetivši svjedoka da je na ranijim suđenjima rekao da su Muslimana u Potočarima ubila četiri, a ne tri srpska vojnika, branilac Lukić tvrdio je da Groenewegen uopšte nije bio očevidac ubistva, kako tvrdi.

“Ne, to nije tačno”, odgovorio je svjedok, pripisavši razliku u broju počinilaca protoku vremena.

Mladić je optužen za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. maj.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English