Članak

Bez mogućnosti da se demilitarizuje srebrenička enklava

24. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Tužilaštva Evert Rave potvrdio je da Srebrenica nije bila demilitarizovana do jula 1995. godine iako je to bilo predviđeno sporazumom kojim je 1993. bila proglašena zonom pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

This post is also available in: English

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić predočio je svjedoku dokumente Armije BiH (ABiH) po kojima je u Srebrenici u ljeto 1995. bilo bar “4.000 dugih cijevi”.

Potvrđujući da je zadatak Holandskog bataljona UNPROFOR-a bio da demilitarizuje Srebrenicu, Rave je odgovorio da su “plavi šljemovi” učinili sve što su mogli da to i učine, sakupivši “veliku količinu” oružja od ABiH.

Objasnio je, međutim, da UNPROFOR nije imao ovlaštenja da sprovodi potrage za oružjem i pretresa kuće.

“Na kraju se pokazalo da nismo imali mogućnosti da demilitarizujemo enklavu”, kazao je holandski oficir.

General Mladić (70), tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana i progon hiljada žena i dece iz srebreničke enklave.

Upitan da li zna pod kojim je okolnostima Naser Orić, komandant ABiH u Srebrenici, napustio enklavu i da li mu je UNPROFOR pomogao u tome, Rave je odgovorio da mu međunarodne snage nisu pomogle da ode.

Precizirao je da je s Orićem posljednji put razgovarao u martu 1995. godine, poslije čega je on nestao.

Orić je u Haškom tribunalu 2008. godine oslobođen krivice za ratni zločin.

Bivši zastavnik Rave je negirao tvrdnju Optužbe da se UNPROFOR stavio na stranu ABiH tokom napada VRS-a na Srebrenicu u julu 1995. godine. “Holandski bataljon bio je u ratu sa VRS-om”, kazao je branilac Lukić.

“Da, zato što smo bili napadnuti… Nastojali smo da zaštitimo sebe i stanovništvo… Ali nikome nismo objavili rat”, odgovorio je Rave.

Prikazujući izjavu generala Mladića datu u Potočarima 12. jula 1995, Odbrana je ustvrdila i da su srebrenički Muslimani svojom voljom željeli da napuste enklavu, ali je Rave to odbacio.

Na kraju svjedočenja, predsjedavajući sudija Alphons Orie je, rekavši da je optuženi Mladić napravio neprimjereni gest rukom prema Raveu, pozvao Odbranu da to ispita.

U nastavku suđenja, tužioci su pred sudije izveli još jednog holandskog oficira koji je u julu 1995. službovao u Srebrenici.

Leendert van Duijn je opisao kako je od 9. jula 1995, kao komandant voda Dutchbata, pokušao da sa dva oklopna transportera spriječi napredovanje VRS-a ka Srebrenici. Artiljerijska vatra srpskih snaga prinudila ga je na povlačenje, a tenkovi VRS-a napali su i druge holandske jedinice.

U Potočarima 12. jula 1995, Van Duijn je, kako je izjavio, bio očevidac odvajanja muslimanskih muškaraca od žena i djece, koje su sprovodili srpskih vojnici. Kraj baze UNPROFOR-a toga dana je bio prisutan i general Mladić, sa kojim je Van Duijn razgovarao.

Ratko Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 25. april.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English