Članak

Haag finansira odbranu većine optuženih

29. Marta 2013.00:00
Haški tribunal finansirao je odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o ukupnom iznosu izdvojenih sredstava ne mogu biti objavljeni.

This post is also available in: English

Tokom suđenja, Tribunal mjesečno izdvaja i do 40.000 maraka za glavnog i dodatnog branioca, a do sada je od 133 optužena u potpunosti ili djelimično snosio troškove odbrane za njih 120.
 
Magdalena Spalinska, glasnogovornica Haškog tribunala, pojašnjava da nije u mogućnosti da daje informacije o ukupnim troškovima odbrana. Većini optuženih, prema njenim riječima, odobrena je puna pokrivenost troškova odbrane.
 
“Od 133 optužena, 81 je imao u potpunosti pokrivene troškove, dok je 39 djelimično dobilo pokrivene troškove”, kazala je Spalinska.
 
Jedan od optuženih koji će djelomično snositi troškove odbrane je Zdravko Tolimir, penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nepravosnažnom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina.
 
Prema odluci Apelacionog vijeća Haškog tribunala, Tolimir će snositi troškove odbrane u iznosu od blizu 34.000 maraka.
 
Spalinska objašnjava da je procedura za donošenje odluke o pravnoj pomoći vrlo detaljna i zahtijeva sveobuhvatnu analizu imovinskog stanja optuženog.
 
“Na optuženom koji zatraži pravnu pomoć leži teret dokazivanja da je slabog imovinskog stanja. On je taj koji mora Sekretarijatu Tribunala dostaviti detaljne informacije o svojim sredstvima, kao što su direktni prihodi, bankovni računi, pokretna i nepokretna imovina”, kazala je Spalinska. 
 
Nakon toga, dodaje Spalinska, sekretar sprovodi istragu i procjenjuje prihode optuženog. Ukoliko se utvrdi da je u potpunosti ili djelomično slabog imovinskog stanja, tada međunarodni sud snosi troškove odbrane.
 
Sekretarijat Tribunala ranije je utvrdio da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kojima se sudi za genocid i druge zločine u BiH, takođe moraju snositi dio troškova odbrane.
 
Istragom je utvrđeno da Karadžićeva porodica raspolaže s pokretnom i nepokretnom imovinom, i 2011. godine je odlučeno da mora sam snositi dio troškova odbrane u iznosu od 300.000 KM. Takođe, Sekretarijat Tribunala je utvrdio da vrijednost Mladićeve imovine premašuje njegove potrebe.
 
Miodrag Stojanović, dodatni branilac u timu Mladićeve Odbrane, kazao je da njegov branjenik ima imovinu koja se sastoji od stana koji ima 105 kvadrata.
 
“Po standardima Haškog tribunala, Mladić treba da ima 25 kvadrata po članu domaćinstva. Pošto Mladić živi samo sa suprugom, prema procjeni, on ima 55 kvadrata prostora viška. To dođe 1.000 i nešto eura po kvadratu”, kazao je Stojanović.
 
On ističe da njemu lično, standardi Haškog tribunala nisu prihvatljivi. Ali realno, kako dodaje Stojanović, to su standardi koji su postojali i ranije i zbog toga nisu ni pokušali da ih mijenjaju.
 
Općenito govoreći, Stojanović ne smatra da su u posljednje vrijeme pooštreni kriterijumi Tribunala za odobravanje pomoći za odbranu. On objašnjava kako visina ukupnih sredstava za odbranu zavisi od složenosti predmeta, odnosno da li se radi o jednostavnom, složenom ili vrlo složenom predmetu.
 
“Kada ide suđenje, branilac i kobranilac dobivaju jednaku naknadu bez obzira na složenost predmeta, i to prvo branilac oko 22.000 maraka, a kobranilac 16.000 maraka mjesečno, do kraja suđenja”, kazao je Stojanović.
 
Prema rječima Stojanovića, Tribunal u najsloženijim predmetima plaća još 24.000 maraka za pomoćno osoblje, u koje spadaju istražitelji, prevodioci, pravni konsultanti i tako dalje.

Marija Taušan


This post is also available in: English