Članak

Istjerivanje iz podruma

26. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala kako ju je optuženi Najdan Mlađenović 1992. godine istjerao sa dvojicom maloljetnih sinova iz podruma jedne kuće u selu Hranča.

This post is also available in: English

Svjedokinja Remzija Huseinović je ujutro 3. maja 1992. godine kroz prozor svoje kuće u Hranči vidjela kamione i tenkove kako iz pravca Glogove idu niz ulicu, prema Bratuncu.

“Iza vozila su pješke išli vojnici, među kojima je bio i Savo Živković, u civilu, ali s puškom u ruci”, rekla je Huseinović.

Prema svjedokinji, nepoznati vojnik je došao na vrata njene kuće tražeći oružje i, kada je kazala da nema, istjerao ju je s djecom, nakon čega je otišla kod svekrve, koja je živjela u zaseoku Ramići.

U podrumu – gdje se sakrila sa svojom djecom i drugim ženama i djecom – bila je, kako je rekla, dok ih optuženi Najdan Mlađenović nije istjerao.

“Imao je masku sa prorezom za oči, ali sam ga prepoznala po glasu. Nosio je pušku i naredio je svima da izađemo iz podruma, i mi smo izašli na seoski put”, kazala je svjedokinja.

Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću se sudi da su 3. i 9. maja 1992. godine, tokom napada na sela Hranča i Glogova (općina Bratunac), nezakonito hapsili i zlostavljali bošnjačke civile.

Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a Živković pripadnik ove jedinice.

Svjedokinja Huseinović je rekla da su vojnici išli za ženama i djecom, a kada se okrenula, vidjela je da kuće u selu gore.

Ona je kazala kako joj se učinilo da je kod kuće komšije Sinana Ramića vidjela optuženog Mlađenovića bez maske, međutim na upit branioca Dejana Bogdanovića odgovorila je da “nije sigurna” da ga je vidjela.

Kada je s djecom i ostalim civilima otjerana na put, ugledala je kako vojnici sprovode devet muškaraca iz sela, koji su nakon toga potrpani u autobuse i odvezeni. Ženama i djeci je potom naređeno da se vrate kućama.

Suđenje će se nastaviti 2. aprila ove godine.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English