Članak

Nihadove prijetnje

22. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se prijetnji koje je Nihad Bojadžić uputio zarobljenicima.

This post is also available in: English

Svjedok Mile Ravlić rekao je da su zarobljenici iz Muzeja “Bitka na Neretvi” vođeni na radove na planini Bokševica u junu 1993. godine, gdje se susreo sa Bojadžićem. Kako je kazao, po naređenju optuženog je kupio smeće kod stola.

“Nihad govori: ‘Ubij ustašu!’, a ovaj vojnik je rekao kada završi, pa onda će”, prisjetio se svjedok.

On je naveo da je od vojnika sa Bokševice čuo da se radi o “Zukinom zamjeniku”.

Ravlić je ispričao da je sa drugim ljudima doveden u muzej 12. maja 1993., te da su bili zatvoreni u podrumskim prostorijama. On se prisjetio događaja kada je optuženi došao u muzej i održao im predavanje, a zarobljeniku Maksi rekao da će ga zaklati.

Bojadžić, bivši zamjenik komadanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Muzeju “Bitka na Neretvi”.

Na suđenju je iskaz dao i zaštićeni svjedok L, koji je također iz muzeja vođen na prisilne radove na Bokševicu. On je naveo da je optuženi Bojadžić naredio vojnicima da zarobljenici odnesu vodu i hranu vojnicima na prvoj liniji, što su oni i uradili.

Svjedok se također prisjetio Bojadžićevog predavanja u muzeju, pojasnivši da su ih u hodnik izveli stražari i rekli im: “Sada će vam Nihad održati predavanje”. Dodao je da je poslije saznao za njegovo prezime.

“Spominjao je da su došli do Širokog, Ljubuškog, da će osloboditi sve”, naveo je svjedok.

On je naveo i kako se Bojadžić obratio zarobljeniku Maksi, kazavši mu da su “takvi najgori, kombinacija ustaše i četnika”. Svjedok je pojasnio da se radilo o Srbinu koji je bio u Hrvatskom vijeću obrane (HVO).

Svjedok je prisjetio i razgovora sa Markom koji mu je lično rekao da mu je “u nogu pucao Nihad”, te je zbog toga redovno išao u Dom zdravlja u Jablanici.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. april.

Amer Jahić


This post is also available in: English