Članak

Svjedoče optuženi

20. Marta 2013.00:00
Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, u svoju odbranu svjedočit će optuženi Mensur Memić i Dževad Salčin, a moguće je da se na klupi za svjedoke pojavi i Nihad Bojadžić, rečeno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Statusna konferencija održana je nakon što je iznošenjem prigovora na materijalne dokaze Optužbe, okončan dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Memiću, Salčinu i Bojadžiću se sudi zajedno sa Zulfikarom Ališpagom, Nedžadom Hodžićem i Senadom Hakalovićem za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Safet Medošević, Memićev branilac je kao svjedoke, između ostalih, predložio Ališpagu, nekadašnjeg komadanta odreda “Zulfikar” i Nihada Bojadžića, njegovog tadašnjeg zamjenika.

Sudsko vijeće odlučilo je da optuženi ne mogu biti pozvani kao svjedoci, ali je napomenulo da mogu biti ispitani ukoliko sami budu odlučili da svjedoče u svoju korist.

Odbrana Bojadžića je, osim mogućnosti svjedočenja optuženog, najavila 40 svjedoka, dok je Odbrana Ališpage dostavila spisak sa imenima 145 svjedoka. Međutim, Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je neće prihvatiti svjedoke koji nisu relevantni za suđenje, te naložila Odbrani da precizira spisak u roku od 15 dana.

Midhat Kočo, branilac Nedžada Hodžića, bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar”, najavio je saslušanje nekoliko svjedoka na okolnosti događaja u Trusini, te predložio tim vještaka medicinske struke s ciljem “otklanjanja sumnje” o sposobnosti optuženog da prati suđenje.

Omer Čemalović, vještak medicinske struke je na suđenju u januaru 2011. godine, rekao da je Hodžić sposoban pratiti suđenje.

Kadrija Kolić, branilac Senada Hakalovića, bivšeg vojnika brigade “Neretvica”, najavio je saslušanje 18 svjedoka i dva vještaka.

Odbrana optuženog Salčina, kako je rekao njegov branilac Kerim Čelik, neće pozivati svjedoke.

“Salčin će biti ispitan u svojstvu svjedoka”, rekao je on.

Tužilaštvo je tokom dokaznog postupka, koji je trajao skoro dvije i po godine, saslušalo blizu 80 svjedoka, te u sudski spis uvrstilo oko 350 dokumenata.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart, kada je planirano saslušanje optuženog Memića.

Amer Jahić


This post is also available in: English