Članak

Nedžad Hodžić pušten, pa uhapšen

20. Marta 2013.00:00
Nedžad Hodžić uhapšen je u Sarajevu neposredno nakon puštanja na slobodu iz pritvora u kojem je proveo preko tri godine.

This post is also available in: English

Hodžić, kojem se trenutno sudi za ubistva počinjena u aprilu 1993. godine u selu Trusina, uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u logorima “Silos” i “Krupa” u Hadžićima, te “Musala” u Konjicu.

Hodžić je u septembru 2009. godine uhapšen zbog sumnje da je zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom učestvovao u ubistvu 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina 16. aprila 1993.

Optužnica protiv ove šestorice pripadnika Armije BiH (ABiH) je potvrđena 11. marta 2010. godine, od kada traje suđenje.

Obzirom da prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, optuženi u pritvoru može provesti najduže tri godine od potvrđivanja optužnice do izricanja prvostepene presude, Hodžić je pušten na slobodu.

Međutim, Državno tužilaštvo je naložilo Hodžićevo hapšenje zbog sumnje da je mučio i seksualno zlostavljao 29 zarobljenika, a zarobljenika Jadranka Glavaša ubio u logorima “Silos”, “Krupa” i “Musala”.  

Hodžić će biti predan Tužilaštvu BiH, koje će nakon ispitivanja, podnijeti prijedlog državnom sudu za određivanje pritvora.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English