Članak

Zatražena oslobađajuća presuda

7. Marta 2013.00:00
U završnom izlaganju, Odbrana optuženog Milorada Živkovića zatražila je da Sud BiH oslobodi njihovog branjenika krivice za zločine u Čajniču.

This post is also available in: English

Slaviša Prodanović, branilac optuženog Živkovića, kazao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi učestvovao u zločinima 1992. godine.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi naređivao pripadnicima policije da hapse civile, niti je on učestovao u hapšenju civila. Nije znao da će zatočene osobe biti premlaćivane, niti je ko potvrdio da je prisustvovao njihovom zlostavljanju. Niti je znao da će biti ubijeni”, kazao je Prodanović.

Tužilaštvo BiH tereti Živkovića i Duška Tadića za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo 28 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Kako je navedeno u optužnici, Živković je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine, a Tadić pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da je optuženi Živković bio dužan da spriječi nezakonite radnje i zaštiti civile u Čajniču.

Odbrana je tvrdila da su iskazi svjedoka koji su spominjali Živkovićevo učešće u hapšenjima civila kontradiktorni, tvrdeći da su ljudi hapšeni po naredbi vojske.

Prodanović je naglasio da Živković ne može odgovarati zato što je propustio poduzeti mjere da se spriječi zlostavljanje zarobljenika.

Optuženi Živković se također obratio Sudskom vijeću, te im se zahvalio na ponašanju.

“Hvala Vam, odlučite da li vam ja ličim na ubicu. Kad sam pušten na slobodu, kući su mi dolazili i Bošnjaci. Šta god vi odlučite, ja ću izvršiti”, kazao je Živković.

Odbrana optuženog Tadića završnu riječ će iznijeti 13. marta.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English