Članak

Mape napada na Srebrenicu

7. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Haško tužilaštvo prezentiralo je mape na kojima je komanda Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. planirala ofanzivu na Srebrenicu.

This post is also available in: English

Članica tima Haškog tužilaštva, koji je istraživao zločin u Srebrenici, Erin Gallagher sudijama je, kao svjedok, dala osnovne informacije o tim mapama. Svjedokinja je rekla da je Mladić potpisom odobrio mapu ofanzive na Srebrenicu, nazvane Krivaja ‘95, a njegova odbrana nije osporavala autentičnost tog potpisa na mapi prikazanoj u sudnici.

Na istovjetnoj mapi, koju je 12. jula 1995. godine potpisao tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS-a Radislav Krstić, preko Srebrenice ucrtan je krst sa četiri ocila.

Svjedokinja Gallagher objasnila je da se u krstu nalaze “četiri ćirilična slova S” i da to znači “Samo sloga Srbina spasava”.

Pored krsta sa ocilima, Krstić je napisao da je “Srebrenica srpska” i zauvijek će ostati.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice koje su snage pod njegovom komandom strijeljale u danima poslije zauzimanja enklave, 11. jula 1995. Njemu se sudi i za genocid u još sedam opština, progon nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sud u Haagu je Krstića pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kako je rekla Gallagher, krst sa ocilima, 24. jula 1995, nacrtan je na istoj mapi komande Drinskog korpusa i preko susjedne bošnjačke enklave u Žepi, pošto je VRS i nju zauzela.

Gallagher je posvjedočila da se na jednom video snimku može videti optuženi Mladić kako ucrtava krst na jednoj mapi, sugerišući da je Krstić to činio po uzoru na Mladića.

Izvođenje dokaza protiv Mladića o srebreničkom masakru, tužioci će započeti poslije jednomjesečne pauze u suđenju, koju je Sudsko vijeće ranije odborilo na zahtjev odbrane.

Suđenje Mladiću pred međunarodnim sudom u Haagu biće nastavljeno 8. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English