Članak

Gasal i ostali: Počelo obnovljeno suđenje

31. Januara 2013.00:00
Iznošenjem uvodnih riječi počelo je obnovljeno suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine nad Hrvatima u Bugojnu počinjene tokom 1993.

This post is also available in: English

U kratkom obraćanju sudijama Apelacionog vijeća Suda BiH, tužiteljica Slavica Terzić je rekla da će biti dokazana krivica trojice optuženih.

Dautovićev branilac Refik Serdarević je naveo da se protivi predloženim dokazima Tužilaštva BiH, uz obrazloženje da su mogli biti izvedeni u prvostepenom postupku.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, rekao je da još nije donijet stav o novim dokazima strana u postupku, te da se prihvataju dokazi iz prvostepenog suđenja.

Branioci Gasala i Kukavice nisu iznosili uvodnu riječ, rekavši da ostaju pri ranijoj, datoj u prvostepenom postupku.

Prvi dio suđenja obilježit će preslušavanje iskaza svjedoka iz prvostepenog suđenja, a prvo je bilo svjedočenje Dževada Mlaće.

Apelaciono vijeće ukinulo je presudu iz novembra 2011. kojom su Dautović i Gasal osuđeni na 13 odnosno šest godina zatvora, a Kukavica oslobođen optužbi.

Dautoviću je na teret stavljena odgovornost za nečovječna postupanja, ubijanja, mučenja te odvođenja na prinudne radove hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su bili zatvoreni u logoru na stadionu, ali i nizu drugih lokacija u Bugojnu.

Gasal i Kukavica su – kao bivši upravnik logora na stadionu “Iskra” i komandir obezbjeđenja – optuženi za nečovječno postupanje prema približno 300 zatvorenih pripadnika HVO-a.

A.J.

This post is also available in: English