Članak

Babić: Prevoženje tijela

21. Januara 2013.14:01
Na suđenju Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je traktorom prevozio tijela iz hangara u blizini Osnovne škole “Vuk Karadžić” do jame u Redžića polju u istoj općini.

This post is also available in: English

Dane Lončarević, nekadašnji pripadnik Civilne zaštite u Bratuncu, izjavio je da su ga, nakon što se pokvario kamion kojim su prevožena tijela, pozvali da traktorom odveze devet tijela iz hangara.

“Dvije ture sam odvezao u Redžića polje, devet tijela muslimanskih. Naredbu je dao Dragan Mirković, a odvezao sam ih do jame gdje su pokopani. U hangaru su bili oni koji su tovarili ljude, njima su bile maske na glavama, imali su plastične rukavice, pošto je to smrdjelo do boga”, prisjetio se Lončarević.

On je dodao da je Mirković bio komandir Civilne zaštite.

Svjedok je kazao da su tijela ljudi koja je prevozio, kao i ona koja je vidio kod jame, bila u vrećama.

Tužilaštvo tereti Babića da je u maju 1992., kao komandir Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Kako stoji u optužnici, oko 400 zatvorenih civila živjelo je u strahu za svoj život. Svakodnevno su bili premlaćivani i mučeni, a više desetina civila je ubijeno ili su umrli zbog uslova u školi u kojima su boravili.

Svjedok Lončarević je naveo da je civilna policija obezbjeđivala ulaz u školu i da se u aprilu 1992. godine nije moglo prići ovom objektu.

On je kazao da je od Mirkovića čuo da je Savo Babić, kojeg je poznavao i prije rata, komandir Vojne policije.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English