Članak

MKSJ/ICTY: Radić pušten na slobodu

11. Januara 2013.12:02
Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Mlađe Radića, koji je 2005. osuđen na 20 godina zatvora za zločine u logoru Omarska kod Prijedora.

This post is also available in: English

Predsjednik Tribunala Theodor Meron prijevremeno puštanje odobrio je s 31. decembrom 2012.

“Smatram da su ograničeni pokazatelji Radićeve rehabilitacije… Na strani njegovog zahtjeva za prijevremeno puštanje je činjenica da je 9. avgusta 2011. odslužio dvije trećine kazne”, navedeno je u odluci donesenoj 9. januara.

Meron je napomenuo da se odsluženjem dvije trećine kazne samo stiče mogućnost a ne obaveza prijevremenog puštanja, te da Radićev zahtjev nije trebalo ranije odobriti.

U svojoj odluci predsjednik Tribunala se osvrnuo na zaključke Pretresnog vijeća, koje je konstatovalo da je Radić od maja do avgusta 1992. godine, kao vođa smjene straže u Omarskoj, “imao značajnu ulogu u funkcionisanju logora”.

“Čuvari u njegovoj smjeni bili su izuzetno brutalni i on je imao ulogu u orkestriranju tih zloupotreba, a takođe je lično počinio seksualno nasilje nad ženskim zatočenicima”, navodi se u presudi Radiću.

Radić, koji je služio kaznu u Francuskoj, u svom zahtjevu je naveo da se dobro ponašao i da protiv njega nije bio vođen nijedan disciplinski postupak, te da je uspješno rehabilitovan kako bi ponovo počeo život izvan zatvora.

Vlasti Francuske su u dopisu Tribunalu navele da Radić nije uložio napor da se reintegriše u zatvoru, jer nije učestvovao u profesionalnim ili obrazovnim aktivnostima, kao ni u učenju francuskog, što je otežavalo komunikaciju s njim.

Radićev advokat je naveo da je rehabilitacija bila otežana zbog toga što je služio kaznu u drugačijoj jezičkoj i kulturnoj sredini, kao i da mu njegovo obrazovanje i prethodno životno iskustvo nisu omogućili da se nosi s tom situacijom.

Radića su pripadnici SFOR-a uhapsili 1998. godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru – od hapšenja do okončanja sudskog postupka 2005.

Za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, Radiću je suđeno sa još četvoricom optuženih.

Dragoljub Prcać, Milojica Kos i Miroslav Kvočka, koji su bili osuđeni na kazne između pet i sedam godina zatvora, pušteni su na slobodu, dok se Zoran Žigić nalazi na izdržavanju 25-godišnje kazne zatvora.

Marija Taušan


This post is also available in: English