Članak

Bašić i Šijak: Usamljeno svjedočenje

20. Decembra 2012.15:57
Odbrana Muhidina Bašića u završnoj riječi zatražila je oslobađajuću presudu, istaknuvši kako Državno tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu za silovanje u Varešu 1994. godine.

This post is also available in: English

Odbrana je ocijenila kako je jedini “navodni svjedok” događaja oštećena osoba A, “čija je pouzdanost poljuljana drugim dokazima”.

“Bašić nije silovao osobu A, već se radi o njenoj težnji za ostvarivanje penzije, u čemu je uspjela iskoristivši naivnu Bakiru Hasečić iz Udruženja ‘Žena-žrtva rata’, kao i nastojanju da se osveti optuženom smatrajući da je on kriv za zatvaranje njenog brata u zatvor u Varešu”, kazao je Kerim Čelik, branilac Bašića.

Odbrana je navela da nije sporno da je osoba A 25. januara 1994. otišla u posjetu bratu, koji je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio zatvoren u prostorijama “Šumarstva” u Varešu, ali da iskaz o događaju silovanja, koji se navodno kasnije desio, nije tačan.

Prema riječima branioca, svjedok Tužilaštva Elvedin Bisić, bivši komandant vojne policije, kazao je kako ne postoji mogućnost da se u zgradi gdje je bio zatvor desilo silovanje, što je potvrdio svjedok Tužilaštva Alija Čizmo, nekadašnji zamjenik upravnika zatvora.

Odbrana se osvrnula i na činjenicu da je osoba A tek nakon 16 godina rekla da je silovana i da je njen nalaz o invalidnosti ocijenjen najprije negativno, da bi, nakon što je svoju priču ispričala Udruženju “Žena-žrtva rata”, dobila novu ocjenu.

“Samo nekoliko dana nakon prve ocjene, nju je pregledao doktor Goran Grabovac u Domu zdravlja u Varešu i dao dijagnozu posttraumatskog stresnog poremećaj (PTSP), a potom isti čovjek radi drugi nalaz u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, koji je ocijenjen kao pozitivan”, kazao je Čelik.

On je dodao da je drugi nalaz urađen mimo pravila Instituta jer je krivotvoren potpis trećeg doktora.

Odbrana je ustvrdila da je dokazala da je optuženi Muhidin Bašić bio u Olovu 25. januara 1994. godine, kada je, prema optužnici, izvršeno silovanje.

“Tražim oslobađajuću presudu jer nije dokazano da je ovo djelo uopšte počinjeno”, rekao je Čelik.

Sudu se obratio i optuženi Bašić, kojem se za isto djelo sudi sa Mirsadom Šijakom. Bašić je kazao kako osam godina radi kao načelnik u sektoru za suzbijanje kriminala, te da nije nikada imao problema, a da se sada “bori s vješticama”.

Istakao je da je sa osobom A često imao probleme.

“Na stranu što je osoba A imala motive za dobijanje penzije od 800 maraka, i znam da je riječ o osobi s visokom inteligencijom, kako su je vještaci ocijenili. Ja, Sude, nikada nisam sumnjao u sebe, pa ni sada”, rekao je optuženi Bašić.

Nastavak suđenja je 25. decembra, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana drugooptuženog Šijaka.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English