Članak

Mladić: Premlaćivanja, mučenja i nestanci zatočenika

20. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva govorio je o zločinima nad Bošnjacima zatočenim u Kazneno-popravnom domu u Foči 1992. godine.

This post is also available in: English

Haško tužilaštvo je izjave svjedoka iz 1996. i 1998. godine uvelo u pisanom obliku, a prema kratkom sažetku koji je pročitan u sudnici, RM-063 je bio zarobljen 26. aprila 1992. u selu Pilipovići, te odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči.

Tokom narednih nekoliko mjeseci u fočanskom zatvoru, RM-063 je, kako je izjavio, smršao “sa 85 na 39 kilograma”. Pritvorenici, kako je naveo svjedok, redovno su bili “premlaćivani, mučeni, a one koji su odvedeni niko nikada više nije vidio”.

Svjedok je krajem oktobra 1992. iz KPD-a u Foči, u grupi pritvorenika, bio poveden na razmjenu, ali je usput desetak dana zadržan u policijskoj stanici u Kalinoviku, gdje su mu srpski policajci polomili rebra.

Dok je tužilac Rupert Elderkin čitao sažetak izjave, RM-063 se rasplakao u sudnici.

Na pitanje tužioca da li je znao zbog čega je bio pritvoren i zašto su ga tri nedjelje saslušavali u fočanskom zatvoru, svjedok je odgovorio: “Meni to ništa nije jasno i ja se čudim zašto”.

“Sa Srbima sam lijepo živio, radio, družio se… Nema razloga zašto sam toliko ležao u zatvoru. Niti sam imao oružje, niti sam ubijao, niti sam palio… Samo sam pomagao svima”, rekao je on.

Na sugestiju predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da je razlog pritvaranja moglo biti to što je musliman, RM-063 je kazao: “Samo zato što sam musliman – drugog razloga nije bilo.”

Optužnica Haškog tužilaštva tereti Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), između ostalog za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam bosanskih opština, uključujući i Foču, poprimio razmjere genocida. On je optužen i za genocid u Srebrenici, granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Upitan od sudije da li je bilo ko od njegovih poznanika pritvorenih u KPD “učestvovao u borbama”, svjedok je odgovorio da “ne poznaje nijednog takvog” jer su to “pretežno bili seljaci, koji nisu imali veze s oružjem i napadom, nisu ni imali para da kupe oružje”.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, RM-063 je kazao da je srpski napad na Foču počeo 6. aprila 1992. i da je grad granatiran deset dana, iako su u njemu i dalje živjeli i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Na pitanja o postojanju naoružanih muslimanskih formacija u gradu RM-063 je odgovarao da o tome ne zna ništa.

Na sugestiju advokata Lukića da je Krizni štab Srpske demokratske stranke u Foči odlučivao o tome ko će od zarobljenih Bošnjaka biti oslobođen iz zatvora, RM-063 odgovorio je da za to ne zna.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 21. novembra.

R.M.

This post is also available in: English