Članak

Bašić i Šijak: Složna komisija i interni dogovori

20. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je 2009. radila nalaz o zdravstvenom stanju oštećene, izjavila je da u komisiji nije bilo neslaganja u vezi s ocjenom.

This post is also available in: English

Svjedokinja Ivanka Krvavac iz Instituta za medicinsko vještačenje kazala je da je svjedokinja A, zbog negativne ocjene prvostepene komisije, uložila žalbu drugostepenom vijeću.

“Ja sam bila kontrolor, a doktor Goran Grabovac i Suada Pašagić su bili članovi vijeća i 23. septembra 2009. godine smo radili nalaz osobe ‘A’”, kazala je Krvavac i dodala da je nalaz potpisala umjesto kolegice.

Tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane, Krvavac je rekla da je zapravo ona s doktorom Goranom Grabovcem uradila taj nalaz, a nakon toga i kontrolu.

Na pitanje optuženog Muhidina Bašića da li to znači da je ona sama sebe kontrolisala, svjedokinja je odgovorila da, iako to nije po pravilniku, neki su nalazi urađeni na taj način na osnovu internih dogovora.

Kerim Čelik, branilac optuženog Bašića, upitao je svjedokinju da li joj je doktor Grabovac sugerisao bilo šta u vezi s ocjenom zdravstvenog stanja osobe “A”, na što je ona odgovorila negativno.

“Ja vam tvrdim da se doktorica Suada Pašagić nije složila s vašim mišljenjem i da ste vi potpisali i nalaz i kontrolu, i to je razlog što taj nalaz nije urađen po pravilniku Instituta”, kazao je Čelik.

Mirsad Šijak i Muhidin Bašić su optuženi da su 25. januara 1994. u zatvoru koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, sa dva nepoznata vojnika, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH ispitan je svjedok Miralem Smajić, koji je rekao da je, kao vojni policajac, krajem 1993. ili početkom 1994. godine išao da privede Bašićevog uposlenika Rešida Plećana i izuzme vozilo “golf 1”, koje je bilo “ratni plijen”.

Kako tvrdi svjedok, Plećan je odbio da pođe s njim, kao i da mu dâ vozilo, te je nakon nekog vremena zvao Muhidina Bašića, tvrdeći da je on njegov uposlenik i da nema ništa s “olovskom brigadom”.

“I Muhidin Bašić se protivio njegovom odvođenju, te sam morao zvati pojačanje, nakon čega smo ih obojicu odveli u brigadu u Olovo”, kazao je Smajić.

Odbrana je ustvrdila da ovaj svjedok nije relevantan.

Na poziv Sudskog vijeća ispitana je svjedokinja A, kojoj je na ročištu zatvorenom za javnost pozlilo, te je suđenje bilo nakratko prekinuto.

Prema službenom rasporedu, suđenje će biti nastavljeno 26. novembra.

M.B.

This post is also available in: English