Članak

Presuda Tolimiru 12. decembra

16. Novembra 2012.00:00
Haški tribunal izreći će 12. decembra presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Krajem avgusta ove godine, u završnoj riječi tužioci su zatražili da Tolimir bude proglašen krivim za genocid nad srebreničkim Bošnjacima i kažnjen doživotnim zatvorom.

Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi.

Optuženi je bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS-a Ratka Mladića, kome se u Tribunalu takođe sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

U osam tačaka Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premještanje i deportaciju Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe, od jula do novembra 1995. godine.

Prema optužnici, snage VRS-a su sistematski pogubile oko 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Suđenje Tolimiru u Haagu počelo je 26. februara 2010. godine. Tužioci su pred sudije izveli 126 svjedoka, a Tolimir samo četiri.

On je uhapšen 31. maja 2007. godine. U prvom pojavljivanju u Haagu, 4. juna, Tolimir je odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je sudija, u skladu s pravilima Tribunala, konstatovao da je optuženi izjavio da nije kriv.

R.M.

This post is also available in: English