Članak

Korićanske stijene: Potpisivao u ime Sime Drljače

13. Novembra 2012.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, optuženi Dušan Janković izjavio je da je, kao “inspektor milicije” koji je radio na poslovima logistike, potpisivao dokumente u ime Sime Drljače, tadašnjeg načelnika Stanice ja

This post is also available in: English

vne bezbjednosti Prijedor.

Prema Jankovićevim riječima, depeše i druge dokumente u ime načelnika moglo je potpisivati još deset inspektora, a ukoliko nije bio prisutan niko od njih, potpis je mogao staviti i šef operativnog dežurstva.

“Ne znači da sam ja autor dokumenta. Kad Simo ode, sekretarica traži da se potpiše to i to”, kazao je Janković, čije je svjedočenje započelo 6. novembra.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, pored Jankovića, i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, Janković je rekao da je tačno da je bio mirnodopski komandir stanice milicije, a da je ova funkcija “bila u mirovanju od formiranja rezervnih stanica policije do Dejtonskog sporazuma”.

On je kazao da nije tačno da je u ratu bio “načelnik milicije”, kao što se navodi u nekoliko dokumenata koje mu je Optužba prezentovala na ovom suđenju.

“Ne slažem se s ovim tekstom. Nastao je van vremena relevantnog za optužnicu, to je interno glasilo. Ništa nije tačno što je napisano”, prokomentarisao je Janković predočeni bilten CJB-a Prijedor iz novembra 1994., u kojem se, prema Optužbi, navodi da je “Janković načelnik stanice milicije”.  

Optužba i Odbrana su predložile suočenje nekoliko ranije saslušanih svjedoka, a odluku o tome Sudsko vijeće će donijeti 19. novembra, kada će biti nastavljeno suđenje.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English