Članak

Brčko: Preporuke za bolju saradnju

5. Novembra 2012.00:00
Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH), u saradnji sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS), održala je radionicu u Brčkom s ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija, ali i odgovornosti medija kada je u pitanju izvještavanje o sudskim procesima i istragama.

This post is also available in: English

Na radionici održanoj 30. oktobra ove godine zaključeno je da se novinari susreću s velikim problemom zbog nemogućnosti dobijanja informacija o radu Osnovnog suda Brčko Distrikta i Apelacionog suda Brčko Distrikta.

S ciljem unapređenja saradnje doneseno je nekoliko preporuka, s kojima su, osim novinara, bili saglasni predstavnici pravosudnih institucija, te policije.

Novinarima je potrebno da se na web stranici suda objavi raspored kako bi znali kada suđenja počinju, da bi im mogli prisustvovati. Također, kada se šalju saopćenja, da ne budu preopterećena pravnim jezikom, te da se pravosnažne presude objavljuju na stranici.

Pravosudne institucije u Brčkom se nose s problemom anonimizacije već skoro dvije godine. Predstavnici Tužilaštva u Brčko Distriktu su pokušali riješiti taj problem izmjenom odgovarajućih akata s obzirom da su znali da će otežati rad kako medijima, tako i tužiocima. Međutim, ova inicijativa nije uspjela i morali su se prilagoditi pravilima Agencije za zaštitu ličnih podataka, prema kojima se na svim dokumentima, uključujući presude i optužnice, navode samo inicijali, a ne puna imena i prezimena, kako optuženih ili osuđenih, tako i drugih koji se spominju.

Unatoč anonimizaciji, u Tužilaštvu u Brčko Distriktu kažu da mediji mogu dobiti optužnice koje potvrdi sud, kako bi mogli lakše izvještavati i znati šta se određenoj osobi stavlja na teret.

Također, novinari su naglasili da su im potrebne pravosnažne presude iako su u njima inicijali, posebno ukoliko rade istraživanja ili analize.

Elektronski mediji u Brčkom se susreću i s problemom audio ili video zapisa jer nemaju mogućnost da ih dobiju od pravosudnih institucija. Predsjednik Osnovnog suda nekada odobri zahtjev za početak snimanja, ali to bude par minuta, i novinari kažu da sudije najčešće šute dok su kamere u sudnici. Novinari ističu da im to stvara problem i nisu u mogućnosti uraditi kvalitetne izvještaje iz pravosudnih institucija.

Novinari su pohvalili saradnju sa glasnogovornikom policije, ali smatraju da bi bilo jako dobro ukoliko bi zaposlili “profesionalca” koji bi pravio snimke jer one koje dobiju iz akcija vrlo često su neupotrebljive.

Predstavnici pravosudnih institucija smatraju da im je potrebna edukacija kada je u pitanju saradnja s medijima, a isto tako novinari kažu, s obzirom da je izvještavanje o sudskim procesima specifična oblast, da im je neophodno dodatno znanje. S tim da novinari naglašavaju da je potrebna i edukacija urednika jer se vrlo često desi da ne razumiju neke od pravnih izraza i prilikom uređivanja dolazi do grešaka.

Također, na sastanku je zaključeno i da je potrebno održavanje redovnih press-konferencija, kako bi novinari mogli saznati informacije iz pravosudnih institucija, ili održavanje mjesečnih kratkih sastanaka, da bi bili upoznati s rezultatima postignutim u pravosuđu.

Sastanku su prisustvovali: Dragan Đukić, Edina Đogo, Branislav Ribar, Hakija Karić, Samir Beganović, Halid Emkić, Zdravko Popović, Mirsad Arnautović, Admir Kadrić, Rade Grbić, Novak Tanasić, Erna Mačkić, Zlatan Musić i Muamer Selimbegović.

Sastanak u Brčkom je jedan u nizu koje BIRN BiH u saradnji sa AIS-om organizira u zajednicama širom BiH gdje se procesuiraju ratni zločini, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje između medija i pravosudnih institucija kako bi javnost dobila objektivne i blagovremene informacije.

    This post is also available in: English