Članak

Sarić: Naredba za odvođenje u logor

2. Novembra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je bio u grupi sa drugim muškarcima zatočenim u bolnici Jagomir koju je optuženi Goran Sarić rasporedio da ide u logor “Sonja” u Vogošći.

This post is also available in: English

Svjedok Sakib Pandžić je u bolnicu Jagomir doveden 19. juna 1992. zajedno sa dva sina, od kojih je jedan isti dan pušten kući.

Nakon dva dana, kako je Pandžić naveo, pročitan je spisak prve grupe muškaraca koja je izašla na plato bolnice Jagomir.

“S prozora smo gledali kako im Sarić nešto govori. Nakon toga su otišli niz ulicu”, rekao je svjedok.

Nedugo nakon toga, kazao je svjedok, prozvana je druga grupa muškaraca, u kojoj je bio on i njegov sin.  

“Sišli smo na plato ispred bolnice i Goran Sarić nam je rekao da idemo u ‘Sonju’ u Vogošći, te je naredio da se penjemo na kamion”, kazao je Pandžić.

Prije nego što će kamion krenuti, kako je naveo, svjedok je plačući molio da mu puste sina.

“Sarić je pustio mog sina, rekavši da će ga on odvesti na drugu stranu”, objasnio je Pandžić, koji je u logoru “Sonja” proveo 26 dana i zatim je razmijenjen.

Goran Sarić je, kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, optužen da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Prema navodima optužnice, Sarić je 21. juna 1992. u Jagomiru vršio razdvajanje zatočenika u tri grupe – u prvu grupu odvojio je 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, u drugu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca.

Svjedok Vukašin Varešić, koji je bio vojno angažovan, ustvrdio je da je, po naređenju komandira Dragomira Đokića, dobio zadatak da sa još dvojicom kolega ide u bolnicu Jagomir, gdje su bili zatočeni muškarci iz Nahoreva.

Varešić je pojasnio da ih je osoba u civilnoj odjeći rasporedila na gornji sprat bolnice da stražare.

“Taj čovjek je imao ključeve i kada bi neko kucao na vrata da ide u toalet, njega smo zvali. Ne znam tog čovjeka, ali jeste bio policajac”, rekao je Varešić, dodavši da nije bio prisutan kada su muškarci odvođeni iz Jagomira.

Na pitanje Mire Smajlović, predsjedavajuće Sudskog vijeća, na koji način su oslovljavali tog čovjeka kada bi ga zvali, svjedok je odgovorio da mu nisu znali ime, pa su ga zvali “stražar”.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar.

M.B.

This post is also available in: English