Članak

Potrebno izbjeći političku podobnost

2. Novembra 2012.00:00
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) može podržati samo one prijedloge koji doprinose unapređenju nezavisnog i profesionalnog pravosuđa i kojima je isključena politička volja i uticaj na sudove i tužilaštva.

This post is also available in: English

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković i predstavnici međunarodne zajednice izrazili su rezerve i zabrinutost prema dogovoru lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP), po kojem bi tužioci bili birani u parlamentima.  

“Zabrinuti smo zbog političkog dogovora čiji je cilj da se smanje ovlasti VSTV-a u odnosu na buduća imenovanja tužilaca na svim nivoima. Smatramo da je VSTV jedina institucija koja može osigurati da imenovanja tužilaca i sudija budu učinjena na osnovu zasluga, a ne političke podobnosti”, kazala je Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u BiH.

Novković je istakao da VSTV pozdravlja sve prijedloge koji doprinose unapređenju i stvaranju nezavisnog profesionalnog, stručnog i efikasnog pravosuđa u BiH.

“VSTV će učestvovati u strukturalnom dijalogu i svim razgovorima sa izvršnom i zakonodavnom vlašću, a sve u cilju obezbjeđenja profesionalnog i kvalitetnog pravosuđa koje će omogućiti nezavisnost i vladavinu prava i gdje će biti isključena politička volja i uticaj na pravosudne institucije”, rekao je Novković.  

Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, lideri SNSD-a i SDP-a, nedavno su, u okviru razgovora o partnerstvu u vlasti, dogovorili da izmjenama zakona nadležnost za izbor tužilaca prebace na parlamente. Lagumdžija je naknadno pojasnio da se to odnosi samo na izbor glavnih tužilaca.

“Ono lično što sam čuo iz sredstava javnog informisanja, u tom sporazumu nisu iznijeti razlozi za stvaranje nezavisnog i profesionalnog pravosuđa, osim što je navedeno da su takva rješenja u regiji i u većini evropskih zemalja, s čim se ne slažem. Ni u jednoj od zemalja u regiji glavni tužilac ne bira svoje zamjenike i tužioce”, pojasnio je Novković.

On je dodao da neka rješenja o izboru tužilaca i sudija u regiji nisu baš najkvalitetnija i da susjedne zemlje preduzimaju korake da ih izmijene, “upravo zato što način ne garantuje nezavisno, nepristrasno, profesionalno i stručno pavosuđe”.

“Samo u dvije evropske zemlje tužioci biraju svoje zamjenike i tužioce”, naveo je Novković i ocijenio da politički dogovor dvije stranke nije u skladu sa stavom Venecijanske komisije, sporazumom Vijeća ministara i entiteta, te da se čak zadire u ustavna pitanja.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH, nije želio detaljnije da komentariše ovaj prijedlog, dok ne budu predstavljeni konkretni prijedlozi.

“Tada ćemo pogledati kako ovaj dogovor stoji u odnosu na obaveze i kriterije, koje BiH ima na putu ka EU, te ustavnim obavezama i poštivanju međunarodnih dogovora”, rekao je Sorensen.

On je izrazio nadu da će sve inicijative biti predložene u okviru strukturalnog dijaloga, s čim se slaže i Bosse Hedberg, ambasador Švedske u BiH.

“Imamo prigovor na same procedure. Ovo su dogovori koji su učinjeni van strukturalnog dijaloga, a mi smo se dogovorili da je to forum za diskusije. Mislimo da je značajno da svi predlažu rješenja, u konsultaciji sa EU. Sama činjenica da se ovo radi bez saradnje sa EU daje nam razlog za sumnju u ovaj proces”, precizirao je Hedberg.

Novković je s ambasadorima potpisao ugovore kojima EU, Švedska i Norveška doniraju 18 miliona eura u naredne tri godine za unapređenje efikasnosti pravosuđa.

D.Dž/M.T.

This post is also available in: English