Članak

Karadžić: Odgođeno suđenje zbog umora svjedoka

2. Novembra 2012.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, iskaz svjedoka Odbrane Momira Garića odgođen je za ponedjeljak, 5. novembar, nakon što se u sudnici požalio da je umoran jer je kasno sinoć doputovao u Haag i nije stigao da se sa Karadžićevim timom pripremi za svjedočenje.

This post is also available in: English

Garić je sudije zamolio da odgode njegov iskaz, kako bi mogao da kvalitetnije svjedoči.

Tužiteljka Katrina Gustafson nije se usprotivila tom zahtjevu, ali je naznačila da je Garić po dolasku u Haag u značajnoj mjeri promijenio neke dijelove izjave date Karadžićevoj Odbrani.

Tvrdeći da je Odbrana spremna za Garićevo svjedočenje, Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson je rekao da će te izmjene biti do ponedjeljka unijete u novu verziju svjedokove izjave.

Poslije kraće konsultacije sa članovima raspravnog vijeća, predsjedavajući sudija O-Gon Kwon je Garićevo svjedočenje odgodio za ponedjeljak, podvlačeći da Tribunal u Haagu pridaje veliku važnost dobrobiti svjedoka.

Garić bi trebalo da svjedoči o tačkama optužnice koje Karadžiću na teret stavljaju teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine.

R.M.

This post is also available in: English