Članak

Gazdić: Zločin nad nemoćnim i nezaštićenim ženama

29. Oktobra 2012.00:00
Tokom suđenja Jasku Gazdiću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati da je on 1992. godine silovao više ženskih osoba koje su bile zatvorene u sportskoj dvorani “Partizan” i stanovima u Foči. Odbrana je osporavala da je optuženi počinio silovanja, a Sudsko vijeće će presudu izreći 31. oktobra.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Gazdić bude osuđen za zločin protiv čovječnosti, istaknuvši da su njegove radnje bile usmjerene prema nemoćnim i nezaštićenim ženskim osobama, među kojima su bile i djevojčice od 12 godina.

Odbrana i sam optuženi tvrde da on nikoga nije silovao, povrijedio, te da nije manijak i pedofil.

Tokom suđenja, koje je trajalo nešto manje od godinu dana, saslušano je 17 svjedoka, te optuženi. Suđenje su obilježila potresna svjedočenja žena koje, prema nalazima vještaka, sada pate od trajnih poremećaja ličnosti, te razorene seksualnosti.

Sportska dvorana “Partizan” je 1992. godine služila kao pritvor za žene, djecu i starce koji su uhapšeni u Foči i okolnim selima. Svi zatočenici su boravili u nehigijenskim uslovima, te bili izloženi izgladnjivanju, fizičkom i psihičkom mučenju, te seksualnom zlostavljanju.

U “Partizan” su, obično navečer, ulazili naoružani muškarci i izvodili po grupama tri do pet žena. Odvodili su ih u kuće, stanove, hotele i tamo ih seksualno zlostavljali i silovali.

Gazić je, prema navodima optužnice, početkom augusta 1992. došao naoružan u sportsku dvoranu “Partizan”, izveo svjedokinju A, koja je tada imala 12 godina, te je odveo u jedan stan i silovao.

Svjedokinja A je na suđenju iskaz dala bez prisustva javnosti, a tužilac Behaija Krnjić je u završnoj riječi naveo da ju je dva puta silovao muškarackojeg su drugi oslovljavali sa “Jasmin”.

Silovanje i gledanje silovanja

Prema navodima optužnice, Gazdić je ponovno izveo svjedokinju A, njenu majku i još jednu žensku osobu, odveo ih u stan i naredio im da se okupaju i da se nakon toga ne odijevaju. Kako stoji u optužnici, Gazdić je sve tri pojedinačno silovao tako da tokom silovanja jedne, druge dvije to gledaju.

Majka svjedokinje A je također svjedočila na suđenju zatvorenom za javnost, a tužilac Krnjić je kazao da je rekla da ju je silovao “Jasmin”.

Gazdić je, kako smatra Tužilaštvo BiH, zajedno sa još dvije osobe došao u stan koji se nalazio u neposrednoj blizini tadašnje Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča, silovao svjedokinju C, koja se žalila da ima menstruaciju, ali on se na to nije obazirao.

“Gurnuo me na krevet. Molila sam ga, ‘ne, nemoj, nemoj’ (…). Skinuo mi je haljinu i silovao me… Puška je bila pored kreveta… Počeo me ljubiti, ali nisam mogla to podnijeti… Onda je uradio šta je htio”, kazala je svjedokinja C, dodavši da ju je silovala osoba koja se predstavila kao “Jasko”.

Svjedokinja F ispričala je da je 1992. godine silovana u jednom stanu u kojem se nalazio i optuženi Jasko Gazdić.

“Mi smo bili u jednoj sobi, iz koje je prvo odvedena jedna ženska osoba. Nakon toga su mene odveli u kupatilo i nada mnom je izvršeno silovanje. Dok sam bila u kupatilu, čula sam plač i vrištanje iz sobe gdje je bila ta ženska osoba”, rekla je F, dodavši kako joj je ta ženska osoba kasnije kazala da ju je silovalo više muškaraca, te da je jedan od njih bio i Gazdić.

Iza zatvorenih vrata, odnosno bez prisustva javnosti, iskaz su dale još dvije svjedokinje. Optužba je navela da je svjedokinja D ispričala da ju je silovalo više muškaraca, te da je jedan od njih bio i optuženi Gazdić, dok je svjedokinja E, prema tvrdnjama Tužilaštva, izjavila da je optuženi seksualno iskorištavao još jednu osobu, koja je tada imala 12 godina, i koja je nakon toga nestala, a njeni posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Senadin Ljubović, vještak neuropsihijatrije, za četiri zaštićene svjedokinje je utvrdio da pate od trajne promjene ličnosti, razorene seksualnosti, te da je zbog takvih oštećenja njihova životna funkcionalnost svakodnevno ugrožena.

Psihički poremećaji

Ljubović je zaključio da njih sve četiri imaju trajne psihičke poremećaje, da pate od posttraumatskog sindroma, te zauvijek imaju traumu od višestrukog silovanja.

“Najpotresnija je priča svjedokinje A, koja je kao dijete bila silovana. Ovaj čin svakako ostavlja trajne posljedice na žrtvu, a kamoli kada vam se to dogodi dok ste dijete. To je jako teško prevazići”, kazao je Ljubović.

Odbrana je krivicu optuženog osporavala saslušanjem pet svjedoka, te je pozvala da ponovno ispita tri svjedokinje koje su iskaz dale u korist Tužilaštva BiH. Svjedokinje A i B iskaz su dale bez prisustva javnosti. Svjedokinja C, koja je navela da ju je silovao Jasko, pojasnila je da je za njegovo ime čula kada je dovedena u stan u Foči, gdje je bila zatočena.

Kao svjedoci Odbrane, Radenko Vasiljević i Zoran Mandić kazali su “da nemaju saznanja šta je Gazdić tokom rata radio”, dok je Miladin Šarović rekao da ga poznaje od kada je bio dijete, pojasnivši da je optuženi prije rata kod njega radio u kafani.

“Nisam ga viđao u društvu sa ženama i djevojčicama. Nikada se nije oženio”, kazao je Šarović.

Miodrag Nikačević, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Foče, u korist Odbrane svjedočio je na sjednici zatvorenoj za javnost.

Dajući iskaz u svoju korist, optuženi Gazdić je rekao da je u augustu 1992. godine bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u Foči, ali da nikada nije silovao ili maltretirao zatočene ženske osobe bošnjačke nacionalnosti koje su drugi pripadnici VRS-a dovodili iz “Partizana” u stan u kojem je boravio, naglasivši da je jedne prilike u tom gradu spasio maloljetnicu.

Prema njegovom iskazu, spomenuti stan je pripadao izvjesnom Juri, koji je noću nekoliko puta dovodio zatočene žene iz “Partizana”.Foča

“Ja sam u stanu bio kad nisam na liniji, tako da nemam saznanja šta se tamo dešavalo. Sjećam se da je Jure jedne noći došao sa par vojnika i četiri žene u stan, među kojima je bila i maloljetna djevojčica. Iako sam optužen da sam je silovao, to dijete nije niko pipnuo, a ja sam je spasio da te noći ne skoči kroz prozor”, objasnio je Gazdić.

Prema optužnici, svjedokinja A je, shvativši šta će se desiti, krenula prema prozoru s namjerom da skoči, ali ju je Gazdić spriječio, zatim gurnuo na jedan krevet i silovao.

Gazdić je tokom svjedočenja rekao da mu u ratu u Foči nije bilo lako, jer su mnogi smatrali da radi za “muslimansku vojsku”.

Suđenje Gazdiću počelo je 30. novembra 2011., a uhapšen je 21. aprila iste godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Zbog seksualnog zlostavljanja i drugih zločina počinjenih na području Foče, u Haškom tribunalu i Sudu BiH osuđeno je osam osoba na ukupno 163 godine zatvora.

Albina Sorguč je novinarka BIRN – Justice Reporta. [email protected] Justice Report je BIRN-ova sedmična online publikacija.

Povezani članci

This post is also available in: English