Članak

Planinčić i ostali: Bez saznanja o zločinu

24. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Odbrane je ispričala da nije čula za zločin koji se desio u selu Serdari.

This post is also available in: English

Svjedokinja Nura Ćirkić je kazala da su je zajedno sa mužem srpski vojnici, među kojima je bio izvjesni Boro Tepić, 28. septembra 1992. godine odveli iz sela Ćirkino Brdo u školu u susjednom selu Vrbanjci, gdje su tučeni i maltretirani.

“Sve su nas stavili uza zid i rekli da podignemo tri prsta i tu su nas tukli. Mene su vojničkom čizmom udarali”, navela je Ćirkić.

Svjedokinja je dodala da je kasnije odvedena u Policijsku stanicu u Kotor-Varoši, gdje je također maltretirana.

Na pitanje Bekira Ferizovića, branioca prvooptuženog Fikreta Planinčića, da li zna šta se desilo u selu Serdari neposredno prije hapšenja, Ćirkić je rekla da ne zna, te da Planinčića tokom sukoba i odvođenja nije nigdje vidjela.

Prema optužnici, 16 civila srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdari u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine.

Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su, kako se navodi u optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši.

Na ovom suđenju, u korist Odbrane Fikreta Planinčića svjedočio je i Zijad Dulić, koji je rekao da je tokom rata živio sa porodicom u selu Orahova, koje je od Serdara udaljeno 15 kilometara.

On je kazao kako je tokom 1993., zajedno sa ocem, obnavljao srpske kuće koje su razrušene, a među kojima je bila i kuća Miloša Serdara.

“Nakon radova, otac mi je pričao kako je od radnika čuo da mu je majka Miloša Serdara pričala o napadu na selo, kazavši da je bio totalni haos i da se nije znalo ko pije, a ko plaća”, rekao je Dulić.   

Nastavak suđenja je 30. oktobra 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English