Članak

Brammertz: Potrebno poboljšati regionalnu saradnju

16. Oktobra 2012.00:00
Glavni tužilac Haškog tužilaštva Serge Brammertz tokom posjete Sarajevu ocijenio je da je saradnja BiH i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) na visokome nivou, dok je potrebno poboljšati saradnju u regiji.

This post is also available in: English

Brammertz se u sklopu posjete Sarajevu, radi pripreme izvještaja koji će sredinom novembra uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), sastao sa članovima Predsjedništva BiH, Visokim predstavnikom te pravosudnim institucijama.

Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarano je i o potrebi potpisivanja Sporazuma o razmjeni dokaza u predmetima ratnih zločina između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, tužilaštva za ratne zločine Srbije i BiH su dogovorila prošle godine, ali do potpisivanja nije došlo jer je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao da je jedino ta institucija nadležna da potpisuje međunarodne ugovore.

Prema dogovorenom protokolu, suđenja za ratne zločine bi se vodila u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi ima prebivalište.

“Regionalna saradnja je glavna svrha moga posjeta, ali na sastanku s kolegama iz Tužilaštva BiH će biti govora i o napretku predmeta koje je Haški tribunal prebacio sudovima u BiH gdje imamo ograničen progres”, rekao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tužilaštva sastao se sa vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Jadrankom Lokmić-Misiračom i rukovodiocima Odjela za ratne zločine, ali u ovoj instituciji su kazali kako ne mogu da govore o detaljima i zaključcima sastanka.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i Brammertz su tokom sastanka naglasili značaj procesuiranja ratnih zločina za pomirenje i stabilnost u zemlji, te dodali da građani BiH imaju pravo na ostvarenje pravde.

“Inzko i Brammertz izrazili su svoju snažnu podršku Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, te naglasili da je potrebno da entitetske institucije dalje razvijaju svoje mehanizme i kapacitete za provođenje suđenja u slučajevima ratnih zločina”, stoji u saopćenju iz Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Vijeće sigurnosti UN-a će razmatrati redovni Izvještaj Haškog tužilaštva u decembru ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English