Članak

Bašić i Šijak: Ocjena zdravstvenog stanja

2. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, svjedokinja Odbrane Muhidina Bašića prisjetila se kako 2009. nije završila rad na jednom predmetu za ocjenu radne sposobnosti.

This post is also available in: English

Suada Pašagić je rekla da je u Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja 2009. godine radila kao član drugostepenog vijeća za ocjenu radne sposobnosti. Svjedokinja je naglasila da se sjeća da je tada radila na jednom predmetu kada se desilo da se nije “slagala s nalazom”.

Optuženi Bašić je svjedokinji prezentirao dokument u kojem stoji da je ona bila član drugostepenog vijeća za ocjenu radne sposobnosti zaštićene svjedokinje A.

“Koliko se mogu sjetiti – kada sam ovo radila, prvi put se desilo da se ne slažem s nalazom. Ovdje postoje propusti, po mom mišljenju. Iz onoga što je u dokumentu, ne vidi se da je ta osoba obavila potreban medicinski pregled”, kazala je Pašagić gledajući dokument koji joj je prezentirala Odbrana.

Tužilaštvo BiH tereti Bašića i Mirsada Šijka da su 25. januara 1994. godine, u zatvoru koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, žensku osobu hrvatske nacionalnosti prisilili na seksualni odnos.

Prema optužnici, Bašić je u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak pripadnik Vojne policije 122. lake brigade Armije BiH (ABiH).

Svjedokinja Pašagić je rekla kako se po imenu osobe ne može sjetiti da li je učestvovala u radu na predmetu koji joj je prezentiran, ali da, prema dijagnozi, misli da to jeste taj predmet.

“Ovaj predemt je ostavljen da stoji kako bi kasnije bio provjeren. Zato predlažem da se provjeri kada je izašao sa Instituta”, kazala je Pašagić.

Tužilac Mirko Lekić je rekao svjedokinji da je osoba iz nalaza “dobila penziju na osnovu rješenja drugostepenog vijeća Instituta od 23. septembra 2009. godine”.

Svjedokinja je također kazala kako smatra da rješenje koje joj je Odbrana prezentirala nije valjano, jer ne sadrži njen faksimil.

Naredno suđenje je zakazano za 22. oktobar.

S.U.

This post is also available in: English