Članak

Memić i ostali: Iz medija saznao o Trusini

13. Jula 2012.00:00
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Jasmina Guske.

This post is also available in: English

Ovaj svjedok je pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dao dvije izjave u maju 2010. godine.

Guska, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Konjicu, rekao je kako “misli da je za događaje u selu Trusina saznao iz medija”.

On je kazao da je tokom rata na području općine Konjic postojalo Ratno predsjedništvo, čijim je sjednicama prisustvovao.

“Ovim sjednicama, koliko se sjećam, nije prisustvovao niko iz ABiH. Niti je tim sjednicama ikada prisustvovao Zuka, koliko se sjećam. Za Zuku sam prvi put čuo u zimu 1992. na 1993. godinu”, stoji u izjavi svjedoka Guske.

On je naveo da je Zuku upoznao tokom rata, a onda i njegovog zamjenika Nihada Bojadžića.

Za napad na Trusinu 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka.

Prema optužnici, Ališpago je bio komandant odreda “Zulfikar”, Bojadžić njegov zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici tog odreda, dok je Hakalović, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio vojnik 45. brigade “Neretvica”.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. august, kada je planirano da bude pročitan iskaz još jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

S.U.

This post is also available in: English