Članak

Bašić i Šijak: Osjećaj krivnje

19. Juna 2012.15:26
Na suđenju optuženima Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, vještak medicinske struke Tužilaštva BiH je naveo da je iz razgovora sa zaštićenom svjedokinjom A zaključio da ona ispoljava simptome karakteristične za višestruko silovane osobe.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Omer Ćemalović bio je u timu doktora koji su obavili vještačenje zaštićene svjedokinje A. Neuropsihijatrica Marija Kaučić-Komšić i psihologinja Mirjana Musić su, kao vještakinje Tužilaštva BiH, u maju 2012. predstavile nalaz i mišljenje, a Odbrane su zatražile da ispitaju i Ćemalovića.

“Možemo tvrditi da ispoljava simptome višestruko silovane osobe. Imala je osjećaj krivnje, što je karakteristično za silovane osobe. Bila je ojađena i osjećala se poniženom”, rekao je vještak.

U optužnici se navodi da su Bašić i Šijak, zajedno sa dva neidentifikovana pripadnika Armije BiH (ABiH), 25. januara 1994. godine prisilili na seksualni odnos zaštićenu svjedokinju A, koja je bila u posjeti u zatvoru u Varešu.

Bašić je bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Bašićevog branioca Kerima Čelika interesovao je dio iz nalaza u kojem je navedeno da je zaštićenoj svjedokinji A, zbog simptoma povezanih sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), “narušeno funkcionisanje u poslu”.

“Nije mogla funkcionisati. Povukla se u smiraj”, objasnio je vještak.

Branilac je naveo da se zaštićena svjedokinja A, osam godina nakon događaja u januaru 1994., udala i otišla živjeti s mužem, te da je prestala raditi zbog udaljenosti posla od kuće. Vještak Ćemalović je rekao da “ne vidi razlog što bi to bilo značajno”.

Na pitanje Odbrane, on je potvrdio da je prije vještačenja znao da se radi o osobi koja je navela da je silovana.

Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje dokaza, a prvi svjedoci Bašićeve Odbrane bit će saslušani u nastavku suđenja zakazanom za 2. juli.

Amer Jahić


This post is also available in: English