Članak

Bašić i Šijak: Strah od reakcije

5. Juna 2012.15:39
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako mu je sestra prije dvije godine ispričala da su je optuženi Muhidin Bašić i Mirsad Šijak silovali 1994. u Varešu, a da mu to ranije nije rekla zbog straha od njegove reakcije.

This post is also available in: English

Svjedok C je kazao kako se, kao tadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 1993. godine predao Armiji BiH (ABiH) na Zvijezdi, planini nedaleko od Vareša.

Nakon ispitivanja je pušten kući, a nekoliko dana poslije su, kako je rekao, po njega došli vojni policajci i, radi navodnog ispitivanja, odveli ga u zgradu “Šumarstva” u Varešu, gdje se susreo sa optuženima.

“I Bašić i Šijak, koje znam odranije, ispitivali su me u Varešu”, kazao je svjedok.

Sestra mu je, kako je dodao, u posjetu došla 25. januara 1994. godine i on ju je kratko vidio u jednoj od prostorija zgrade “Šumarstva”.

“Sestra je donijela ceker s hranom i odjećom i bili smo u toj prostoriji svega deset minuta, a tu je bila i osoba po imenu Šaban”, rekao je svjedok C, koji je 6. marta 1994. godine pušten iz zatvora u Varešu.

Tužilaštvo BiH tereti Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka da su 25. januara 1994. godine u zatvoru ABiH koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Svjedok C je kazao da mu je 2010. godine ispričala da su je tokom posjete u zgradi “Šumarstva” silovali optužni Bašić, Šijak, te još dvojica nepoznatih ljudi, te da se bojala to ispričati ranije.

“Bila je ubijeđena da ću uraditi glupost ako mi odmah kaže”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je 11. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English