Članak

Đelilbašić i ostali: Razmatran sporazum

1. Juna 2012.14:21
Državni sud će 15. juna saopćiti da li će prihvatiti sporazum o priznanju krivice koji su sa Tužilaštvom BiH postigli Šaban i Elvir Đelilbašić, optuženi za zločin protiv civila srpske nacionalnosti na području općine Travnik.

This post is also available in: English

Sporazumom koji su optuženi postigli sa Tužilaštvom predložena je kazna zatvora između pet i šest godina.

Braća Đelilbašić su na ročištu za razmatranje sporazuma ponovili da su krivi za ubistvo dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Turbe (općina Travnik).

Tužiteljica Slavica Terzić kazala je da je razgovarala sa suprugama ubijenih, koje su navele da se ne protive sporazumu.

Razmatranje sporazuma o priznanju krivice, koje je bilo zakazano za 25. maj ove godine, odgođeno je jer Tužilaštvo tada nije dobilo saglasnost za sporazum od porodica oštećenih.

“Oštećeni se ne protive sporazumu. Ranije nisu razumijeli šta on podrazumijeva. Oni i dalje traže krivično gonjenje, insistiraju da se upute na parnicu. Upoznati su sa predloženom sankcijom. Za oštećene kazna je uvijek mala, a ni sa većom kaznom oni ne mogu vratiti svoje muževe. Oni smatraju da je predviđena kazna preniska”, kazala je Terzić.

Prema optužnici, Đelilbašići, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH), nakon saznanja da im je poginuo brat 9. decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS), iz automatskog oružja ubili su Nedeljka Košča i Božu Katanu.

Tužiteljica Terzić je na ovom ročištu Sudskom vijeću Suda BiH predala i materijalne dokaze, među kojima su i izvodi iz matične knjige umrlih za Nedaljka Košču, Božu Katanu i Sulju Đelilbašića.

Optuženi se brane sa slobode.

Albina Sorguč


This post is also available in: English