Članak

Bašić i Šijak: Šutnja zbog stida

1. Juna 2012.15:52
U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za ratni zločin u Varešu 1994. godine, vještaci su kazali kako svjedokinja A zbog stida duži period nije govorila o silovanju koje je doživjela.

This post is also available in: English

Ljekarski tim, sastavljen od dva neuropsihijatra i jednog psihologa, po naredbi Tužilaštva BiH, obavio je vještačenje svjedokinje A i konstatovao da je proživjela tešku traumu, te da zbog stida o tome nije htjela nikome pričati. Neuropsihijatrica Marija Kaučić-Komšić i psihologinja Mirjana Musić su pred Sudom BiH predstavile nalaz.

“Naš zaključak je da je svjedokinja A proživjela silovanje u ratu upotrebom nasilja i brutalnosti od vojnika koje je poznavala prije rata i dvojice nepoznatih. Zbog stida je izbjegavala govoriti o tome”, kazala je Kaučić-Komšić.

Prema njenim riječima, svjedokinja A je doživjela veoma tešku traumu i ima dugotrajne posljedice, što je dovelo do trajne promjene njene ličnosti.

“Posljedice ovakvog stanja su depresija, stid, krivica, bijes, kao i česta potreba za pranjem, plač, nesanica i teškoća uspostavljanja odnosa”, objasnila je Kaučić-Komšić.

Tužilaštvo BiH tereti Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka da su 25. januara 1994. godine u zatvoru Armije BiH (ABiH) koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kerima Čelika, branitelja optuženog Bašića, interesovalo je kako su vještaci znali da je svjedokinja bila vezana dok je silovana. Kaučić-Komšić je odgovorila kako su za nalaz, osim psiholoških testova i razgovora sa oštećenom, koristili i dokumentaciju koju su dobili od Tužilaštva BiH, a koja uključuje izjave svjedoka i medicinsku dokumentaciju svjedokinje.

Na pitanje Čelika da li su vještaci znali da je “nakon navodnog silovanja” svjedokinja ponovo dolazila u prostorije “Šumarstva”, ljekari su odgovorili da ta činjenica, i da su je znali, ne bi “utjecala na njihov nalaz”.

Čelik je nalaz vještaka ocijenio pristrasnim.

Fahrija Karkin, branitelj drugooptuženog Šijaka, rekao je da želi ispitati trećeg vještaka koji nije došao, smatrajući “da će on dati bolje odgovore”.

Ovaj vještak bit će pozvan na jedno od narednih ročišta, a nastavak suđenja je 4. juna, za kada je planirano saslušanje zaštićenog svjedoka C.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English